ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ  «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»

«ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδόπολης, με την επωνυμία “Η ΠΡΟΟΔΟΣ”, απασχόλησε πρόσφατα τα σερραϊκά Μ.Μ.Ε., όντας ο μοναδικός Σύλλογος της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, που όχι μόνο αιτήθηκε, αλλά και κατάφερε να πετύχει την ίδρυση του δικού του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδόπολης). Με αφορμή αυτό το γεγονός, αξίζει τον κόπο να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά της Ιστορίας και της λειτουργίας του εν λόγω Συλλόγου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδόπολης, ιδρύθηκε το 1982, με τη διάσταση και της Ένωσης Κατοίκων, ώστε να έχει το δικαίωμα να ασχολείται και με τα τοπικά ζητήματα της καθημερινότητας του χωριού της Ροδόπολης. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, η βαρύτητα είχε πέσει στην προσπάθεια υποστήριξης της Φιλαρμονικής της Ροδόπολης, ταυτόχρονα με την λειτουργία της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου, πάντα σε αγαστή συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο της Κοινότητας Ροδόπολης. Όμως, με την παροδο των ετών, το ενδιαφέρον των κατοίκων ατόνησε, ίσως λόγω του ότι οι περισσότεροι ασχολούνταν με την ιστορική ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού (Ολυμπιακός Ροδόπολης) ίσως για άλλους λόγους, άσχετους με τα πολιτιστικά. Η μεταρρύθμιση του “Καποδίστρια” έφερε τη Ροδόπολη έδρα του Δήμου Κερκίνης, αλλά χωρίς να υπάρχει Τοπικό Συμβούλιο (έτσι προέβλεπε τότε ο Νόμος, για τις έδρες των Δήμων), με τον Σύλλογο να υποκαθίσταται, αφού ουσιαστικά δεν λειτουργούσε, από το Πνευματικό Κέντρο Ροδόπολης.

Η σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδόπολης και η …εξαφάνιση της Δανειστικής Βιβλιοθήκης της Ροδόπολης, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον μιας ομάδας κατοίκων να ξαναδραστηριοποιηθεί ο Σύλλογος, οδήγησαν στην επαναλειτουργία του, με Πρόεδρο –για πρώτη φορά στην Ιστορία του, γυναίκα– την κα. Φούλη Δεβετζή. Το “βαρύ πυροβολικό” του Συλλόγου ήταν η θεατρική ομάδα, με παραστάσεις στην ποντιακή διάλεκτο. Αυτό το ποντιακό θεατρικό τμήμα, κατάφερε να ενεργοποιήσει πολλούς κατοίκους, ως εθελοντές ηθοποιούς και όχι μόνο, με πρωτεργάτη και πρωτοστάτη τον αείμνηστο Μιχάλη Κυνηγόπουλο. Παράλληλα με το πολιτιστικό του έργο, ο Σύλλογος παρέμεινε ενεργός και απέναντι στα κοινωνικά δρώμενα, υιοθετώντας την Τράπεζα Αίματος του Πνευματικού Κέντρου Ροδόπολης.

Μετά την κα. Δεβετζή, στο τιμόνι του Συλλόγου βρέθηκε ο κ.. Κώστας Ψαθάς, διευθυντής του τότε Τ.Ε.Ε. (σημερινό Επαγγελματικό Λύκειο) Ροδόπολης. Αν και δεν κατάγεται ούτε από την Ροδόπολη ούτε από την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Ψαθάς είναι ιδιαιτέρως ενεργός στα κοινωνικά δρώμενα (σ.σ. είναι ο σημερινός Πρόεδρος του Ολυμπιακού Ροδόπολης) και κατάφερε να εγγυηθεί την ομαλότητα στο μεταβατικό στάδιο του Συλλόγου, μετά την οριστική διακοπή του ποντιακού θεατρικού τμήματος. Επί των ημερών του, 2006-2012, αναβαθμίστηκε η Φιλαρμονική της Ροδόπολης, ενώ λειτούργησε μετά από πολλά χρόνια χορευτικό τμήμα, όχι ποντιακό, αλλά με χορούς από τη Θεσσαλία, τα νησιά και την Μακεδονία. Μεγάλη επιτυχία έχει σημειώσει το τμήμα ζωγραφικής, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί με γυναίκες-ζωγράφους από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής (με υπεύθυνη, από την ίδρυση του τμήματος μέχρι και σήμερα, την κα. Μαρία Καλτσά, η οποία είναι σήμερα μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου). Ωστόσο, η μεγάλη επιτυχία του Συλλόγου, ήταν το λαϊκό χορευτικό, με χοροδιδάσκαλο την κα. Ουρανία Ζαχαράκη (η οποία ήταν αυτή που ξεκίνησε και συνεχίζει με το τμήμα παραδοσιακών χορών, πλην ποντιακών) και υπεύθυνη την κα Βαγγελιώ Καρασαββίδου. Επρόκειτο για μια ξεχωριστή παράσταση, που γύριζε τον θεατή δεκαετίες πίσω και παρουσίαζε κάτι το πρωτότυπο, πέρα από τους συνηθισμένους παραδοσιακούς χορούς.

Μετά τον κ. Ψαθά, Πρόεδρος του Συλλόγου εξελέγη ο κ. Χρήστος Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν ο γραμματέας του Συλλόγου από το 2004. Σε αυτήν την διετία (2012-2014), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδόπολης επιχείρησε να οργανωθεί σε άλλη βάση. Καθιέρωσε την καλοκαιρινή εκδήλωση των “Γενεθλίων της Ροδόπολης” (με αφορμή την επίσημη ίδρυση της Κοινότητας Ροδόπολης, στις 02. Αυγούστου 1926), προχώρησε στην τροποποίηση-επικαιροποίηση του καταστατικού του Συλλόγου, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει σε προσκλήσεις διαφόρων προγραμμάτων (όπως συνέβη με τα Κ.Δ.Α.Π.), απέκτησε την παραχώρηση χρήσης του παλαιού δημαρχείου Δήμου Ροδόπολης, υιοθέτησε πλήρως την Φιλαρμονική Ροδόπολης (με υπεύθυνο τον σημερινό Αντιπρόεδρο, κ. Πολύβιο Τσαλικίδη), οργάνωσε καλύτερα το τμήμα αιμοδοσίας και κυρίως τις επιστροφές αίματος (με υπεύθυνη την κα. Λαμπρινή Δουδάκη) και επιχείρησε την δοκιμαστική λειτουργία περισσότερων τμημάτων, όπως εκμάθησης ποντιακής λύρας (με δάσκαλο τον καταξιωμένο Μιχάλη Καλιοντζίδη), πινγκ-πονγκ και ζούμπα (με υπεύθυνο τον κ. Δημήτρη Πιαστόπουλο), χειροτεχνίας-κοσμήματος (με υπεύθυνη την κα. Καλτσά), σκάκι (με δάσκαλο, τον νεαρό αλλά με πολλές διακρίσεις, Βαγγέλη Σαχινίδη). Παράλληλα, χάρη στο ενδιαφέρον της χοροδιδασκάλου κας. Ελένης Νικολαΐδου, ο Σύλλογος δημιούργησε ένα πολλά υποσχόμενο ποντιακό χορευτικό και οργάνωσε το χορευτικό τμήμα σε άλλη βάση, με διακριτό τον ρόλο των δασκάλων και υπεύθυνο τον τότε Αντιπρόεδρο (και σημερινό Ταμεία του Δ.Σ.), κ. Γιάννη Δανατζή.

Λόγω προσωπικών υποχρεώσεων του απελθόντος Προέδρου, προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβρη και νέος Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο κ. Θόδωρος Δημητριάδης (με ιδιαίτερη και πολυετή συμμετοχή στα Δ.Σ. των Συλλόγων της Ροδόπολης). Σήμερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει μπροστά του την πρόκληση της επιτυχούς λειτουργίας του Κ.Δ.Α.Π. (με υπεύθυνο τον κ. Δανατζή), αλλά και της συνέχισης της πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει πέρσι, για μια καλύτερη και πιο αποδοτική συνεργασία μεταξύ όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής. Φυσικά, η λειτουργία του Συλλόγου, πέρα από τα τμήματα εκμάθησης τεχνών, περιλαμβάνει την εκδήλωση του Άγιου Βασίλη (με δώρα για όλα τα παιδάκια), την διοργάνωση εκδήλωσης για τα Κούλουμα και την ημέρα της Γυναίκας. Τέλος, όπως αποτυπώθηκε στην πρόσφατη Γ.Σ., ο κεντρικός στόχος της επόμενης διετίας είναι η διοργάνωση μιας πολύ μεγάλης εκδήλωσης για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της Ροδόπολης.

Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τον Σύλλογο: www.rodopolis.net

*Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΛΕΣ (τεύχος 11: Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2014).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ