Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες αλήθειες, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να βγάλουμε όχι απλά συμπεράσματα, αλλά και τη νέα οπτική μας στα θέματα της φορολογίας και τη νέα αναπτυξιακή μας πολιτική ως χώρα.

Τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του Α.Ε.Π. στην Ελλάδα σήμερα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με την προ κρίση εποχή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε αποδοτικό μηχανισμό είσπραξης φόρων ούτε και δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Αντιθέτως, οφείλεται κυρίως στην σημαντική μείωση του Α.Ε.Π.

Το πρώτο συμπέρασμα που βγάζουμε δεν είναι, λοιπόν, ότι έχει αρχίσει να αποδίδει το «σύστημα», αλλά ότι παίζουμε με τους αριθμούς, όταν πανηγυρίζει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα προέρχονται κυρίως από έμμεσους φόρους, σε αντίθεση με τους άμεσους φόρους στην υπόλοιπη Ευρώπη και σαφώς, δεν αποτελεί δικαιοσύνη προς τους πολίτες αυτό το μοντέλο, καθώς τους φορολογούμε οριζόντια αδιακρίτως χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και πολλές φορές με πελατειακή λογική, παροχές δηλαδή προς συγκεκριμένες οργανωμένες ομάδες.

Οι έμμεσοι αυτοί φόροι στερούν τα δημόσια ταμεία από μία σημαντική πηγή εσόδων και αποτελούν μη αναπτυξιακή πρακτική για πολλούς λόγους.

Μία αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση (ελαχιστοποίηση έμμεσων φόρων, αν όχι πλήρη κατάργησή τους, βελτιστοποίηση άμεσων φόρων) είναι ικανή να προκαλέσει μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, αύξηση των εσόδων στα κρατικά ταμεία, καθώς και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα στους πολίτες, με μόνη επίπτωση την μείωση εσόδων σε οργανωμένες ομάδες που αποτελούν μειοψηφίες, αλλά καλά συναλλασσόμενες με την εξουσία.

Ένα παράδειγμα είναι το περίφημο «αγγελιόσημο» που είναι επίκαιρο, τα διάφορα έξοδα υπέρ τρίτων σε εισιτήρια πλοίων, τα έξοδα υπέρ τρίτων σε παράβολα πολιτικού γάμου(!) και άλλα δεκάδες – εκατοντάδες παρόμοια παραδείγματα.

Τέλος, ο μεγαλύτερος δημόσιος επενδυτής στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αυτό θα έπρεπε να μας στεναχωρεί.

Πρέπει να αναθεωρηθεί το μίγμα πολιτικής μεταξύ φορολογίας, περικοπών και δημοσίων επενδύσεων δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στο τελευταίο και διορθώνοντας παθογένειες που έχουν οδηγήσει στο να ρυθμίζεται τόσο λεπτομερώς μια πραγματική οικονομία.

Η αύξηση των εσόδων από την «διόρθωση» του φορολογικού θα έπρεπε να αποσκοπεί σε αυτή την λογική, αύξηση που στόχο θα έχει τις δημόσιες επενδύσεις.

Για το φορολογικό μπορούμε να πούμε πολλά: μικρό, ευέλικτο, χαμηλότεροι συντελεστές κτλ. Αν, όμως, δεν τελειώσουμε με τις παθογένειες που κουβαλάει δεν θα βρούμε ποτέ την λύση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ