Μέσα από την στήλη ΠΡΟΣΩΠΑ, θα παρουσιάζονται και πολιτικά ενεργοί πολίτες, καθώς και εκπρόσωποι των Αρχών του τόπου μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι μεγάλη χαρά όλων μας, που ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ροδόπολης, κ. Νίκος Μπελελής, είναι ο πρώτος τοπικός άρχοντας που θα παρουσιαστεί στο κοινό του Ροδόπολη.net.

Ο Νίκος Μπελελής έχει να παρουσιάσει μια μακρά παρουσία στα κοινά του τόπου μας, με ιδιαίτερα ενεργό συμμετοχή σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής δραστηριότητας, ιδίως της Ροδόπολης.
Από μέλος της Φιλαρμονικής Ροδόπολης και πρωτοστάτης στον πρωτοποριακό Σύνδεσμο Φιλάθλων του Ολυμπιακού Ροδόπολης (με την επωνυμία «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»), μέχρι πρόεδρος της Τοπικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας και, από το 2014, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροδόπολης.
Όπως θα διαπιστώσετε, δέχθηκε να απαντήσει στα ερωτήματά μας ευθέως και χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος, όπως, άλλωστε, κάνει πάντοτε…

«…ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΒΟΗΘΕΙΑ,
ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ…»

Πρόεδρε, βρισκόμαστε σχεδόν στο μέσον της θητείας σας. Θα θέλαμε ένα γενικό σχόλιο, για την συνολική κατάσταση στην Ροδόπολη.
Ν.Μ.
: Η κατάσταση στην Ροδόπολη, όπως και σε όλα τα χωριά του Δήμου Σιντικής, αλλά και γενικότερα σε όλη την Ελλάδα είναι πραγματικά πολύ δύσκολη. Όπως ξέρετε όλοι, πλέον, δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι και τα κονδύλια που υπήρχαν πριν από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τρέξουν και να υλοποιηθούν ακόμη και τα πιο απλά έργα!
Εδώ, νομίζω ότι δεν έχουμε και την απαιτούμενη βοήθεια, σαν Τοπική Κοινότητα, σε αντίθεση με άλλες Τοπικές Κοινότητες, από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, με συνέπεια να περιμένουμε πάντα στην ουρά…

Είναι η πρώτη φορά που υπηρετείτε την Κοινότητα Ροδόπολης, από την θέση του Προέδρου. Είναι τα πράγματα όπως τα περιμένατε;
Ν.Μ.
: Σίγουρα όχι, αλλιώς υπολόγιζα τα πράγματα και εντελώς διαφορετικά μας έχουν προκύψει… Πολλά συσσωρευμένα προβλήματα, πολλών ετών, θέλουν άμεση λύση. Αλλά, με υπομονή, επιμονή και πολλή δουλειά, από όλους, πιστεύω να τα καταφέρουμε.

«…ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΚΟΠΡΟΑΙΡΕΤΗ ΚΡΙΤΙΚΗ (…)
ΚΑΙ Ο ΜΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ…»

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κοινότητας και πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε;
Ν.Μ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κοινότητας, κατά την άποψή μου, είναι η κακοπροαίρετη κριτική (ιδίως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και ο μη εθελοντισμός.
Εμείς, ως Τοπική Κοινότητα, ζητάμε από όλους να συμμετέχουν ενεργά και να βοηθήσουν την προσπάθειά μας. Έχουμε αποδείξει έμπρακτα, ότι είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας, προσπαθώντας να δίνουμε λύσεις στα προβλήματά τους.
Υπάρχει, ωστόσο, μια μερίδα συνανθρώπων μας, οι οποίοι προτιμούν να κάνουν κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντί να έρθουν να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις όλοι μαζί. Λάθη κάνουν αυτοί που προσπαθούν και όχι όσοι κριτικάρουν εκ του ασφαλούς.
Σίγουρα, λέμε ναι και δεχόμαστε την καλοπροαίρετη κριτική-συζήτηση, που αναδεικνύει τα προβλήματα του τόπου μας. Ευτυχώς, υπάρχουν άνθρωποι από το χωριό (μη εκλεγμένοι), που είναι αρωγοί και πρωτοπόροι σε αυτήν την προσπάθεια και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά για αυτό.

Ποιο θεωρείτε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ροδόπολης και πώς έχετε σκοπό να το αξιοποιήσετε;
Ν.Μ.
: Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ροδόπολης είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες. Καλώς ή κακώς, η Ροδόπολη είναι το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Κερκίνης.
Όσο για την αξιοποίησή της, ένα είναι σίγουρο: πρέπει να κινηθούμε πάνω σε αυτά που έχουμε -και εννοώ τα καταστήματα, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, το Κέντρο Υγείας, την τράπεζα, το Κτηνιατρείο, το Δασαρχείο (εδώ μιλάμε για αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα), το Δημοτικό Σχολείο (που χρόνια τώρα πάει από «την Σκύλλα στην Χάρυβδη» και με άστοχες κινήεις -π.χ. αλλαγή χώρου-, μέχρι τώρα έχει χαθεί), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ροδόπολη.

Παρατηρούμε ότι δείχνετε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το Δημοτικό Διαμέρισμα της Οδηγήτριας. Πιστεύετε ότι είχε παραμεληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια;
Ν.Μ.
: Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Οδηγήτρια είναι οικισμός που ανήκει στην Τοπική Κοινότητα. Και, όπως ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για την Ροδόπολη, έτσι θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται και για την Οδηγήτρια, για την οποία έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά πρέπει να τον καλύψουμε.
Όμως, δεν χάθηκε μόνο πολύτιμος χρόνος για το χωριό αυτό, αλλά, κυρίως, χάθηκε η εμπιστοσύνη των κατοίκων της Οδηγήτριας, απέναντι στους θεσμικούς παράγοντες, λόγω των ψεύτικων υποσχέσεων, που δίνονταν και δίνονται, αλλά ποτέ δεν υλοποιούνταν σε πράξεις.
Ως Πρόεδρος, δεν δέχομαι για οποιοδήποτε χωριό μου να υπάρχουν ακόμη χωματόδρομοι εντός οικισμού, να μην υπάρχει επαρκής φωτισμός σε δρόμους, όπου μένουν κάτοικοι και πληρώνουν τέλη υπέρ Δήμου…

«…δεν ειναι και τελεια
η συνεργασια μασ
με τον δημαρχο…»

Πώς είναι η συνεργασία σας με τους υπόλοιπους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Αντιδημάρχους, τον Δήμαρχο);
Ν.Μ.: Η συνεργασία με τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου είναι άριστη! Φτάνει να σας πω, ότι όλες οι αποφάσεις -εκτός από μία- είναι ομόφωνες.
Η συνεργασία με τους Δημοτικούς Συμβούλους και τους Αντιδημάρχους… Εδώ τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα… Με κάποιους είναι άριστη, με κάποιους άλλους είναι κάπως καλή, αλλά με ορισμένους είναι πραγματικά αδύνατη! Ίσως, δεν έχουν καταλάβει, ότι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους στον κόσμο που τους ψήφισε, συμπεριλαμβανομένου και εμού του ιδίου…
Για τον Δήμαρχο, στο τέλος της θητείας μας θα πω την άποψή μου. Προς το παρόν, όμως, δεν είναι και τέλεια η συνεργασία μας.

Είστε εκλεγμένος με την παράταξη της Δημοτικής Αρχής. Είστε ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα διοίκηση;
Ν.Μ.: Ασφαλώς και δεν είμαστε ευχαριστημένοι, καθώς, εκ των πραγμάτων, η Ροδόπολη αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και θα περιμέναμε από την Διοίκηση να πράξει περισσότερα (παιδικές χαρές, επέκταση Φ.Ο.Π. σε οδούς όπου ζουν άνθρωποι κτλ).

Πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ροδόπολης ρωτάνε αν έχει κλείσει οριστικά το θέμα του “στρατοπέδου συγκέντρωσης” (σ.σ. έτσι λέμε εμείς το “Κέντρο Φιλοξενίας”). Το σχόλιό σας;
Ν.Μ.: Νομίζω ότι και εδώ αλλάξαμε πράγματα και αποφάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε το οριστικό κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου, που λέγεται «Κέντρο Φιλοξενίας».
Έχουμε την διαβεβαίωση, όχι γραπτή, αλλά προφορική… Εγώ προσωπικά την δέχομαι και την πιστεύω, αλλά πάντα είμαστε σε επιφυλακή και δεν επαναπαυόμαστε.
Και να μην ξεχνάμε κάτι σημαντικό: το στρατόπεδο Βασιλειάδη είναι νοικιασμένο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει…

«…ο κοσμοσ θα κρινει
την αποφαση του συλλογου
να ακυρωσει τισ εκδηλωσεισ…»

Πολύς λόγος έγινε το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τις φετινές εκδηλώσεις εορτασμού των 90 ετών από την ίδρυση της Ροδόπολης. Τι έφταιξε και δεν υπήρξε το αναμενόμενο, θετικό αποτέλεσμα; Πώς κρίνετε την απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου να ακυρώσει τις εκδηλώσεις;
Ν.Μ.: Για πολλούς, το επιθυμητό αποτέλεσμα ήταν να γίνουν οι εκδηλώσεις στον χώρο του Σχολείου. Για άλλους πάλι, όχι. Η ουσία είναι ότι ο χώρος υπήρχε και υπάρχει και λέγεται Κεντρική Πλατεία Ροδόπολης.
Όσο για την απόφαση του Συλλόγου να ακυρώσει τις εκδηλώσεις, δεν θα το κρίνω εγώ, αλλά οι πολίτες…
Αυτό που αναρωτιέμαι είναι -έστω, ότι κάναμε λάθος για την παραχώρηση του χώρου του σχολείου, που έπρεπε να έχει πόρτα, για ευνόητους λόγους- γιατί οι υπόλοιπες εκδηλώσεις, που ήταν προγραμματισμένες και δεν είχαν είσοδο, δεν έγιναν στην Κεντρική Πλατεία; Αναφέρομαι στην Τελετή Λήξης του Κ.Δ.Α.Π. (01.08.2016), το πολιτιστικό δρώμενο του «Ποντιακού Γάμου» (02.08.2016) και τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, με αφιέρωμα στα γενέθλια του χωριού (03.08.2016).
Με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να ενημερώσω όλους τους κατοίκους, αλλά και τις φίλες και τους φίλους της ευρύτερης περιοχής, ότι στις 31.07.2016, στην Κεντρική Πλατεία της Ροδόπολης, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Ορθοδοξία και Πόντος», με αφορμή τα Γενέθλια της Ροδόπολης. Θα συμμετάσχουν διάφοροι καλλιτέχνες και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

«…ελατε διπλα μασ,
να κανουμε το καλυτερο δυνατο
για το χωριο μασ»

Κλείνοντας, θα θέλαμε να στείλετε ένα μήνυμα στους φίλους του Ροδόπολη.net.
Ν.Μ.: Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους φίλους του Ροδόπολη.net και ιδιαιτέρως στους δημότες της Τοπικής Κοινότητας είναι ένα: όλοι μαζί, με εθελοντισμό και προσωπική δουλειά, μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Αποδείξαμε στα δυο πρώτα χρόνια της θητείας μας, ότι είμαστε κοντά στα προβλήματα της καθημερινότητας και προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις σε αυτά.
Καλούμε όλες και όλους που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα της Τοπικής Κοινότητας να είναι δίπλα μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το χωριό μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ