Σήμερα, πηγαίνουμε στο δυτικότερο άκρο του Δήμου Σιντικής, στο δυτικότερο άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, στο χωριό της Καστανούσας. Εκεί, θα βρούμε τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, ο οποίος θα μας θυμίσει την έννοια του πραγματικού και ανιδιοτελούς εθελοντισμού, σε ένα χωριό που είναι πραγματικά συσπειρωμένο!

Η συνέντευξή μας συμπίπτει με τον μεγάλο θερινό χορό του Συλλόγου, που θα διεξαχθεί αυτο το Σάββατο, 06 Αυγούστου, στο χωριό της Καστανούσας. Εκεί, θα υπάρξει η κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών, από την ίδρυση του Συλλόγου της Καστανούσας.

Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς καλή επιτυχία στις φετινές εκδηλώσεις του Συλλόγου. Είκοσι χρόνια ζωής… Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστανούσσας στο πέρασμα του χρόνου;
Λ.Π.:
Πιστεύω πως το κύριο χαρακτηρηστικό του Συλλόγου μας σε αυτήν την ιστορική διαδρομή των είκοσι χρόνων είναι η μεγάλη εθελοντική εργασία απο τα μέλη του Συλλόγου, το κοινωνικό έργο που επιτελεί ο Σύλλογος και η διατήρηση της παράδοσης και της μνήμης των Ποντίων, με αποκορύφωμα του Συλλόγου μας τη μεγάλη εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων στην Παλιά Καστανούσσα,  που πλεόν έχει γίνει θεσμός για την ευρύτερη περιοχή.

«Στις 6 αυγουστου,
η βραδια θα ειναι γεματη κεφι
και ευχαριστεσ εκπληξεισ!»

Φέτος δίνετε μεγάλη βαρύτητα στις επετειακές εκδηλώσεις. Πείτε μας περισσότερα, τι να περιμένει ο κόσμος που θα έρθει στην Καστανούσσα στις 06 Αυγούστου.
Λ.Π.:  Όντως, φέτος δίνουμε παρά πολύ μεγάλη βαρύτητα στις επετειακές εκδηλώσεις των 20 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς του Συλλόγου μας. Μέσα από το βήμα που μου δίνετε, θα ήθελα να ενημερώσω τον κόσμο που θα μας τιμήσει με την παρουσία του, ότι  η βράδια θα είναι γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις, με πολύ κέφι, γλέντι μέχρι το πρωί και τιμητικές απονομές σε άτομα αναγνωρισμένης προσφοράς.

Πέρα απο γιορτές και πανηγύρια, μαθαίνουμε ότι ο Σύλλογος σας έχει να παρουσιάσει πολυποίκιλο έργο, με αποκορύφωμα την διαμόρφωση και συντήρηση του χώρου στην Παλιά Καστανούσσα.
Λ.Π.: Έτσι ακριβώς είναι και σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να το αναφέρω. Ο Σύλλογός μας συντηρεί και περιποιείται, τόσο το Λαογραφικό Μουσείο, όσο και τον περιβάλλοντα χώρο στην Παλιά Καστανούσσα, σε αγαστή συνεργασία, πάντα, με την Τοπική Κοινότητα Καστανούσας. Επίσης, στο δυναμικό του Συλλόγου μας υπάρχει και το χορευτικό τμήμα με περισσότερους απο σαράντα χορευτές (μεγάλο και μικρό χορευτικό), με χοροδιδάσκαλο την Ελένη Νικολάιδου και μουσικό των Βασίλη Ρίζο. Επιπλέον, το ετήσιο καλεντάρι των εκδηλώσεων του Συλλόγου μας περιλαμβάνει τις Αυγομαχίες (Κάθε δεύτερη μέρα του Πάσχα), την Εκδήλωση Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων (ανήμερα του Αγίου Πνεύματος), τον ετήσιο θερινό χορό του Συλλόγου (κάθε πρώτο Σάββατο του Αυγούστου), την Γιορτή Κάστανου (το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη) και τη διανομή δώρων στα παιδιά του χωριού μας (κάθε Πρωτοχρονιά).

«…με την κοινοτητα καστανουσασ,
η σχεση μασ ειναι
παραπανω απο αριστη…»

Πώς είναι οι σχέσεις σας με τους υπόλοιπους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής (δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων).
Λ.Π.: Ως Πολιτιστικός Σύλλογος, διατηρούμε ένα καλό σημείο επικοινωνίας και συνεννόησης με τους θεσμικούς παράγοντες της περιοχής μας. Ιδιαίτερα η συνεργασία μας με την Τοπική Κοινότητα Καστανούσας είναι κάτι παραπάνω από άριστη, διότι υπάρχει πνεύμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας.

Ειδικότερα, πώς είναι η συνεργασία σας με τους υπόλοιπους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας.
Λ.Π.: Οι σχέσεις μας με τους Συλλόγους της περιοχής μας είναι πάρα πολύ καλές και δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στις σχέσεις μας. Το Σάββατο περιμένουμε σημαντική παρουσία και από τους γύρω Συλλόγους της περιοχής μας, όπως ακριβώς κι εμείς πηγαίνουμε σε όσες εκδηλώσεις έχουμε την δυνατότητα.

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχετε να αντιμετωπίσετε ως Διοίκηση ενός Συλλόγου στην Καστανούσσα.
Λ.Π.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί το  Σύλλογο μας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι το θέμα των φορεσιών του Χορευτικού μας τμήματος διότι δεν υπάρχουν αρκετές, ώστε να καλύπτεται σύνολο των χορευτικών τμημάτων, με αποτέλεσμα να δανειζόμαστε φορεσίες απο άλλους Συλλόγους.

Ποιο εκτιμάτε ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Συλλόγου σας.
Λ.Π.:
Ο εθελοντισμός που δείχνουν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου σε όλες τις δράσεις που προγραμματίζουμε. Είναι κάτι που ενδεχομένως να μην είναι τόσο συχνό φαινόμενο σε άλλες περιοχές, όμως εμείς είμαστε περήφανοι για την συμπαράσταση των φίλων και των μελών μας. Μας δίνουν δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε.

«…για διαφορουσ λογουσ,
που δεν γνωριζω,
δεν εχει προχωρησει η πρωτοβουλια
για να οργανωθουν
ολοι οι συλλογοι τησ περιοχησ μασ
σε μια κοινη βαση δρασησ…»

Απ’ όσο γνωρίζουμε, πριν από λίγα χρόνια, είχε γίνει μια προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Κερκίνης, με πρωτοβουλία του Συλλόγου της Ροδόπολης. Καταρχάς, ισχύει κάτι τέτοιο, και τι έχει γίνει απο τότε μέχρι σήμερα. 
Λ.Π.: Είναι γεγονός, ότι πριν απο δύο χρόνια είχε επιχειρηθεί, με πρωτοβουλία της τότε Διοίκησης του Συλλόγου της Ροδόπολης, να γίνει μια προσπάθεια από τους Συλλόγους της περιοχής μας για να οργανωθούμε σε μια κοινή βάση δράσης. Για την ακρίβεια, είχε προταθεί να οργανωθεί ένας φορέας που θα συντόνιζε-βοηθούσε όλους τους Συλλόγους μας στις διάφορες δράσεις τους.  Αλλά, για διάφορους λόγους που δεν μπορώ να γνωρίζω, από τότε μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει η προσπάθεια αυτή, με σκοπό να έχουν «παγώσει» όλες οι διαδικασίες του εν λόγω εγχειρήματος.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις σας και να σας ζητήσουμε να στείλετε ένα μήνυμα στους φίλους του Ροδόπολη net.
Λ.Π.: Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον σας, σχετικά με τον Σύλλογό μας και τις δράσεις του. Ως επίλογο, προσκαλώ τους φίλους του Ροδόπολη.net το Σάββατο, στον θερινό χορό του Συλλόγου μας. Θα σας περιμένουμε όλους, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστανούσας, μέσα από ένα ανεπανάληπτο γλέντι! Το Σάββατο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Καστανούσα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ