Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Ευτέρπη είναι η προστάτιδα θεότητα της μουσικής. Στο πέρασμα των χρόνων, η τελευταία διαμορφώθηκε και εμπλουτίστηκε από διαφορετικούς λαούς και κουλτούρες μέχρι τη σημερινή εποχή.

Χαρακτηριστικές ομάδες, ερασιτεχνικής ενασχόλησης και όχι μόνο με τη μουσική, αποτελούν οι λεγόμενες «μπάντες» η φιλαρμονικές, οργανωμένες τόσο σε αστικό επίπεδο στις πόλεις όσο και στις επαρχίες. Σε μια τέτοια μπάντα, όπως της φιλαρμονικής Ροδοπόλεως, είχα και έχω την τιμή να συμμετέχω εδώ και 21 χρόνια.

Ήταν δεκαετία του ’90, τότε που όλες οι φιλαρμονικές ανθούσαν ταυτόχρονα, σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο. Η δική μας φιλαρμονική δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’80, με πολύ ζήλο και υπευθυνότητα. Γνώρισε μεταβατικές εποχές και διαφορετικούς δασκάλους, μέσα από μια πορεία μαγευτική στο χρόνο…

Ωστόσο, ζούμε πλέον σε μια εποχή τεχνολογίας και έξαρσης των διαδικτυακών μέσων, τα οποία έχουν μειώσει θεωρώ αυτή τη μαγεία ενασχόλησης με τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Τα νέα παιδιά, στον τόπο μας τουλάχιστον, ολίγιστο ενδιαφέρον δείχνουν για τη μουσική παιδεία. Ελάχιστοι και οι γονείς που εκτιμούν την ωφέλεια διδασκαλίας μουσικών οργάνων. Ασφυκτιά το μουσικό πεντάγραμμο μπροστά στις ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Ασφυκτιά και η μόρφωση κοντά στην «αγνωσία». Η μουσική αντίθετα δεν αποτελεί μια στάσιμη και παγωμένη γνώση. Ενισχύει τη διανόηση, εκλεπτύνει τη σκέψη, ευαισθητοποιεί τα συναισθήματα, εξευγενίζει και διαμορφώνει σε βασικό επίπεδο αυτό που ονομάζουμε «ψυχή» του ανθρώπου.

Εύχομαι στο μέλλον και ξεκινώντας από το φετινό Σεπτέμβρη, νέα παιδιά και γονείς να αντιληφτούν τη χρησιμότητα της μουσικής διδασκαλίας και να συμμετάσχουν στο σύλλογο μας και στις δραστηριότητες του.

Ας μας ταξιδεύει, λοιπόν, η μουσική για πάντα. Όπως ταξίδευε ως σειρήνα στα αυτιά του πολυμήχανου Οδυσσέα, όπως ως μουσικό όργανο σε κλασικές ορχήστρες, σε επαρχιακές γιορτές και πανηγύρια, όπως ως συναίσθημα μιλούσε και μιλάει μες στην ψυχή μας.

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. μήπως ήρθε η ώρα να βγει μια λαχειοφόρος για νέα όργανα στη φιλαρμονική; να βοηθήσει όσο μπορεί η κοινωνία να αποκτήσουμε αξιοπρεπεί φιλαρμονική που θα δώσει διέξοδο σε κάποια παιδιά στις δραστηριότητές τους.
    μπράβο για το άρθρο .. μας τοποθετεί και την αναγκαιότητα της φιλαρμονικής ..

  2. Ο Πάυλος φίλε Γιώργο δεν μίλησε για ελλείψεις οργάνων,το σέρβις και η αγορά είναι άλλο πράγμα,μιλάει για έλλειψη ατόμων. Η πτώση είναι φυσιολογική, γιατί δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός που θα κάνει το σύνολο που λέγεται Μπάντα, λόγω μετανάστευσης στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Ελπίδα για κάτι βιώσιμο είναι μόνο το ΚΔΑΠ στο οποίο συμμετέχουν κάποια παιδιά που ενδιαφέρονται για τη μουσική. Καλό βέβαια είναι και οι γονείς να παρακινούν τα παιδιά τους προς τη μουσική.

  3. Σωστά Τέο , δεν είπα όμως ότι ο Παύλος έβαλε τέτοιο θέμα..
    λέω μήπως θα ήταν καλό να βοηθήσουμε όλοι για κάτι καλύτερο , περισσότερο κτλ

    δεκτή η επισήμανσή σου καθώς γνωρίζεις καλύτερα τα θέματα, όπως και ο Παύλος και μακάρι να τα καταφέρετε ΞΑΝΑ με το ΚΔΑΠ που είναι βιτρίνα για την Ροδόπολη καθώς αποτελεί πρόγραμμα που σπάνια υλοποιεί πολιτιστικός σύλλογος αντί Δήμου!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ