Με αφορμή τις συζητήσεις και τον έντονο προβληματισμό για το οδικό δίκτυο του δήμου μας, αλλά και με την κινητικότητα που παρουσιάζεται στη συντήρηση του οδικού δικτύου στην περιοχή της Ροδόπολης και των περιχώρων, αποφασίσαμε να δούμε σε ποια κατάσταση είναι και η άλλη οδική σύνδεση του δήμου μας με την Π.Ε. Κιλκίς.

Λίγα λόγια για το παρελθόν

Η επαρχιακή οδός Κιλκίς-Μαυροπλαγιάς-Ροδοπόλεως δόθηκε στην κυκλοφορία στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Αποτέλεσε την πρώτη κύρια σύνδεση της περιοχής με το νομό Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη και την εξυπηρέτησε για πολλά χρόνια εως ότου ολοκληρώθηκαν η εθνική οδός Ε65 απο Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Δροσάτο-Πετρίτσι για  Βουλγαρία και η επαρχιακή οδός 12  Θεσσαλονίκης – Σερρών. Η οδός χρησιμοποιήθηκε πολλες φορές από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό (Ράλυ ΔΕΘ και Ράλυ Μέγας Αλέξανδρος) ως ειδική διαδρομή λόγω της μορφολογίας της.

Παρά το «ένδοξο» παρελθόν της η οδός δεν άντεξε στον ανταγωνισμό των νέων εθνικών οδών και την ταχύτητα που προσέφεραν στην μετακινήσεις (αν και είχαν μεγαλύτερο μήκος) και σιγά-σιγά εγκαταλείφθηκε, φτάνοντας στις μέρες μας στο μεγαλύτερο σημείο της παρακμή της.

Η συγκεκριμένη οδός για πολλά χρόνια αναφέρονταν σε τουριστικούς οδηγούς ως πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά ποτέ δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή στην συντήρηση της. Η μεγάλη φθορά τους οδοστρώματος, σε συνδυασμό με την πυκνή βλάστηση,  αύξησαν τον βαθμό επικινδυνότητας της διέλευσής της και πλέον η οδός χρησιμοποιείται από υλοτόμους, κυνηγούς, «ρομαντικούς» οδηγούς του παρελθόντος και κάποιους επισκέπτες που ρυθμίζουν το GPS τους για την πιο σύντομη (χιλιομετρικά) διαδρομή για Κιλκίς ή Θεσσαλονίκη και από «λάθος» τη διασχίζουν… Όπως και να έχει, η οδός έχει «βγει» από τον χάρτη και μόνο ένας μεγάλος ποδηλατικός αγώνας (Τριεθνές Brevet) προκαλεί κάποια δημοσιότητα γύρω από το όνομα της, τα τελευταία 3 χρόνια.

Η κατάσταση σήμερα

Οι συντελεστές του Ροδόπολη.net, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτοψία στην συγκεκριμένη οδό και να παρουσιάσομεν τις ομορφιές της διαδρομής, αλλά και την κακή της κατάσταση, στα σημεία όπου υπάρχει πρόβλημα. Στις 13-8-2016 και με αφετηρία την Ροδόπολη, ξεκινήσαμε και φτάσαμε στο παλιό φυλάκιο στα όρια των Π.Ε. Κιλκίς και Σερρών. Στην κατάβαση, έγινε και λήψη πολλών φωτογραφιών μέρος των οποίων θα δείτε παρακάτω. Επίσης, δημιουργήθηκε και χάρτης με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες και στίγμα (με την προβλεπόμενη απόκλιση σε κάποια σημεία) GPS, για να δείξουμε συγκεκριμένα, ιδιαίτερα σημεία της διαδρομής.

Όπως προαναφέρθηκε, η καταγραφή-φωτογράφιση ξεκίνησε από τα όρια της Π.Ε. Σερρών και του Δήμου Σιντικής, όπου δεσπόζει μια μεγάλη πινακίδα η οποία καλωσορίζει τον επισκέπτη στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης.

Ροδόπολη-Θεοδώρειο-Κιλκίς
Λίγη εξάσκηση στην πινακίδα θεωρείται απαραίτητη!

Επόμενο σημείο ενδιαφέροντος αποτελεί το εκκλησάκι, με το παρακείμενο παγκάκι και ό,τι απέμεινε από μια παλιά πηγή-βρύση. Προφανώς, το σημείο αυτό ήταν και είναι ιδανικό για στάση και για λίγη ξεκούραση.

Ροδόπολη-Θεοδώρειο-Κιλκίς
Ό,τι απέμεινε από την παλιά πηγή…

Ροδόπολη-Θεοδώρειο-Κιλκίς

Το εκκλησάκι με το παγκάκι, ιδανικό σημείο για ξεκούραση.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι αποτελεί και «χωματερή» επάνω στο βουνό αφού το διπλανό ρέμα βολεύει τους ασυνείδητους για να πετούν τα σκουπίδια τους…

Η διαδρομή μας συνεχίζεται με τις γνωστές κλειστές στροφές, χαρακτηριστικές αυτής της οδού, με το κακό οδόστρωμα που δυσκολεύει τον οποιονδήποτε ελιγμό για να αποφύγουμε τις λακούβες. Πέρα από τις λακούβες στην άσφαλτο, υπάρχουν και τα κλαδιά των δέντρων, που φτάνουν μέχρι τα μισά του κάθε ρεύματος κυκλοφορίας. Οι φωτογραφίες του χάρτη αλλά και οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι αποκαλυπτικές και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Εκτός από τις λακούβες και τις διαβρώσεις στο οδόστρωμα, υπάρχει και πρόβλημα με το χώμα που κατεβαίνει από τους χειμάρους (που δημιουργούνται στους δασικούς δρόμους) τις βροχερές ημέρες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται  χώμα και πέτρες στην άσφαλτο.

Σε άλλη περίπτωση, η είσοδος του δασικού δρόμου έχει καταλάβει πάνω από το μισό ρεύμα του ρεύματος ανάβασης κάνοντας το σημείο πολύ-πολύ επικίνδυνο, ιδίως όταν δεν υπάρχει ορατότητα.

Ροδόπολη-Θεοδώρειο-Κιλκίς
Χαρακτηριστικό σημείο, όπου η είσοδος του δασικού δρόμου έχει καταλάβει πάνω από το μισό ρεύμα του ρεύματος ανάβασης κάνοντας το σημείο πολύ-πολύ επικίνδυνο.

Προχωρώντας παρακάτω, μέσα στην πυκνή βλάστηση, η οποία δημιουργεί πρόβλημα σε κάθε στροφή, αφού περιορίζει απολύτως την ορατότητα, φτάνουμε στην γνωστή γέφυρα της διαδρομής η οποία και αυτή είναι ταλαιπωρημένη από τον καιρό.

Ροδόπολη-Θεοδώρειο-Κιλκίς
Οπτικά η γέφυρα είναι ταλαιπωρημένη, σε ποια κατάσταση βρίσκεται άραγε η όλη κατασκευή;

Κλείνουμε αυτή την σύντομη περιγραφή της διαδρομής (άλλωστε υπάρχει πολύ φωτογραφικό υλικό για να δείξει την ομορφιά, αλλά και τα προβλήματα της), με ένα σημαντικό πρόβλημα, που εμφανίστηκε πρόσφατα και είναι η ολοσχερής καταστροφή του ρεύματος καθόδου, σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Ροδόπολη-Θεοδώρειο-Κιλκίς
Κατολίσθηση στη διαδρομή, σημάδια κακής συντήρησης;

Φαίνεται όμως ότι ο δρόμος αρχίζει να έχει σοβαρά προβλήματα και δεν θυμάμαι να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο τα προηγούμενα χρόνια.
Μετά και από αυτό το σημείο, αισίως, φτάσαμε στο Θεοδώρειο.

Γενική εικόνα της κατάστασης

  1. Πολύ κακό οδόστρωμα με σοβαρά προβλήματα σε πολλά σημεία της διαδρομής.
  2. Κλαδιά που έφταναν μέχρι τα μισά του κάθε ρεύματος της διαδρομής με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να χωρά μόνο ένα αυτοκίνητο στον δρόμο.
  3. Κακή ορατότητα σε όλες τις στροφές λόγω της βλάστησης.
  4. Πολλά ερωτηματικά για την γενική κατάσταση του δρόμου και των γεφυρών του.

    Ροδόπολη-Θεοδώρειο-Κιλκίς
    Ο δρόμος έχει πολύ κακό οδόστρωμα και, σε κάποια σημεία, εξαιρετικά επικίνδυνο!

Είναι φανερό ότι ο δρόμος έχει αφεθεί στην τύχη του, η παντελής έλλειψη συντήρησης θα δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα από τα υπάρχοντα, τα οποία φυσικά θα είναι και δύσκολο να αποκατασταθούν (με τη γνωστή δικαιολογία του κόστους). Στο σημείο που έπεσε ο δρόμος μπήκε σήμανση και μπάρα, μακάρι να διαψευστούμε, αλλά, κρίνοντας από το παρελθόν, είναι εξαιρετικά πιθανό, ότι αυτή θα είναι και η μόνιμη λύση του προβλήματος.

Ποιός είναι υπέυθυνος για την συντήρηση;

Όταν εμφανίζονται προβλήματα αναζητείται και ο υπεύθυνος. Έτσι, δύο είναι οι φορείς που θα έπρεπε να συντονιστούν για τη αντιμετώπιση του προβλήματος: η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Σιντικής.

Βλέποντας την κατάσταση των εθνικών οδών στους πρώην δήμους Κερκίνης και Πετριτσίου, μας δίνεται η εντύπωση ότι κάτι δεν γίνεται σωστά μεταξύ των δυο υπεύθυνων φορέων. Είτε δε θα υπάρχει η απαιτούμενη βελτιωτική παρέμβαση ή όταν γίνεται κάποιο έργο, αυτό αποτελεί ημίμετρο… Ποιος φταίει, λοιπόν;

Ας μην ξεχνάμε ότι και οι δύο κύριες εθνικές οδοί που οδηγούν στον τόπο μας από τα δυτικά και νότιο-δυτικά τυγχάνει να είναι απαράδεκτες. Αν αυτό το δεδομένο συνδυαστεί και με την παντελή έλλειψη (θα θιχτεί σε άλλο αφιέρωμα) Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δίνεται εύκολα η εντύπωση ότι ζούμε σε μια «μαύρη τρύπα» του χάρτη -ή, μάλλον, δεν είμαστε καθόλου στον χάρτη…

Κλείνοντας, να ενημερώσουμε ότι και το μικρότερο κομμάτι της διαδρομής από τα όρια της Π.Ε. Σερρών μέχρι την Μαυροπλαγιά Κιλκίς είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, αλλά εκεί τουλάχιστον δεν υπάρχει το ίδιο πρόβλημα με τα κλαδιά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ