Με αφορμή τη σημερινή ημέρα (2-9-2016) κατά την οποία το Geocaching.com γίνεται 16 χρονών, θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε αυτό το παγκόσμιο παιχνίδι σε χάρτη το οποίο πολύ απλά αναφέρεται ως «κυνήγι θησαυρού» ενώ για τους μυημένους είναι το Geocaching. Θα σας παρουσιάσουμε το παιχνίδι, το πως συνδέεται με την περιοχή μας και την Συν-θεσις και φυσικά τ’ αποδεδειγμένα τουριστικά οφέλη για την περιοχή μας.

Λίγα λόγια για το παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι απλό, εκτός από την εγγραφή σας στο geocaching.com (έχει και ελληνική έκδοση), θα πρέπει να έχετε ένα απλό GPS ή κάποιο smartphone με την εφαρμογή geocaching εγκατεστημένη και φυσικά την όρεξη να κυνηγήσετε τον θησαυρό στις «γεωκρύπτες» (geocaches).  H εγγραφή σας, σας δίνει πρόσβαση στον παγκόσμιο χάρτη με τους θησαυρούς και φυσικά σας παρουσιάζει τους θησαυρούς που βρίσκονται πολύ κοντά στην τρέχουσα θέση του GPS σας.

Ρυθμίζετε το GPS ή το κινητό σας στις συντεταγμένες που σας δίνει ο χάρτης και ξεκινάτε την αναζήτηση. Σκοπός σας είναι να εντοπίσετε τις «γεωκρύπτες», οι γεωκρύπτες είναι δοχεία σε διάφορα σχήματα μικρά ή μεγαλύτερα τα οποία περιέχουν διάφορα αντικείμενα και ένα μπλοκ σημειώσεων. Αφού εντοπίσετε την κρύπτη τοποθετείτε αν θέλετε κάποιο αντικείμενο, παίρνετε κάποιο από μέσα, σημειώνετε στο ημερολόγιο και με την πρώτη ευκαιρία ενημερώνετε και το geocaching.com ό,τι βρήκατε την κρύπτη και το «θησαυρό».Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλές γεωκρύπτες απαιτούν και την επίλυση κάποιων γρίφων για να εντοπιστούν. Όπως θα διαπιστώσατε το παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει και μια πολύ ενδιαφέρουσα οικογενειακή δραστηριότητα.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ κι εδώ.

Σύντομο Video παρουσίασης Geocaching

Τι γίνεται στην περιοχή μας

Πριν από 2 χρόνια στην περιοχή μας (πρώην Δ. Κερκίνης) υπήρχε μόνο μια «γεωκρύπτη» την οποία εντοπίσαμε (οι Δημητριάδης Τάσος και Θεόδωρος) και διαβάζοντας το αρχείο της διαπιστώσαμε ότι ήταν η αφορμή για να επισκεφθούν την περιοχή κάποιοι τουρίστες από το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό,πιο συγκεκριμένα κάποιοι από το εξωτερικό έγραψαν το παρακάτω:

«Driving to the Cache is a little bit like driving to the end of the world but we enjoyed the beautiful Scenery. Thanks for showing us this side of Kirkini Lake. So far we only knew the other one and thanks for placing a Cache there. Team Geofix60 from Switzerland. »

Με λίγα λόγια οι επισκέπτες από την Ελβετία ευχαριστούν για την τοποθέτηση αυτής  της  «γεωκρύπτης» στο συγκεκριμένο σημείο γιατί τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτή την περιοχή.

ενώ κάποιοι άλλοι επισκέπτες αναφέρουν:

«What a beautiful place
Thanks for showing this to Sjors and me
We wouldn’t have seen this place otherwise

Ευχαριστούν για την τοποθέτηση της κρύπτης γιατί διαφορετικά δεν θα επισκέπτονταν αυτό το μέρος.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πλέον πολλά στην περιοχή μας αφού μετά από τις ενέργειες του Δημητριάδη Θεόδωρου, μέλους του φορέα μας Συν-θεσις, τοποθετήθηκαν πολλοί «θησαυροί» σε διάφορα σημεία που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος, φυσικά υπάρχουν κι άλλα πολλά σημεία για να τοποθετηθούν νέοι «θησαυροί» οι οποίοι θα οδηγήσουν καινούριους επισκέπτες στην ανακάλυψη των πραγματικών κρυφών ή φανερών θησαυρών της περιοχής μας.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η προσπάθεια μας απέδωσε, διαβάζουμε το τι έγραψαν όσοι πέρασαν από την περιοχή και εντοπίζουμε επισκέπτες από Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Τσεχία κ.α. που υπο διαφορετικές συνθήκες δε θα περνούσαν από την περιοχή και ειδικότερα από τα απομακρυσμένα της σημεία.

Θησαυροί στην περιοχή μας

geomap

Συμπεράσματα

Παρουσιάσαμε το συγκεκριμένο «παιχνίδι» ως μια ακόμη-ανέξοδη δραστηριότητα για την προσέλκυση νέων επισκεπτών στην περιοχή μας αλλά και για την απασχόληση όσων επισκέπτονται την περιοχή μας πολλοί από τους οποίους είναι «άνθρωποι της φύσης» και των δραστηριοτήτων σε αυτή (τρέξιμο, πεζοπορία, ποδηλασία, ορειβασία κλπ). Είναι μια δραστηριότητα (το geocaching) που αποδεδειγμένα φέρνει νέο κόσμο στην περιοχή και την κάνει γνωστή σε άλλους κύκλους επισκεπτών και αυτό δε μπορεί να αμφισβητηθεί γιατί υπάρχουν στοιχεία.

Ίσως κάποιες δραστηριότητες να μην ανήκουν στην κουλτούρα μας και να τις θεωρούμε πολλές φορές και αστείες αλλά δεν παύει να απασχολούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων ανά  τον κόσμο και αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε να τους «κερδίσουμε».

Εκτός όμως από τους επισκέπτες θα πρέπει το geocaching να απασχολήσει και τον τοπικό πληθυσμό, είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια ευκαιρία να σηκωθούμε από τον καναπέ και την τηλεόραση και να βγούμε στην φύση της περιοχής μας. Μπορούμε να πάρουμε την οικογένεια μας και να ξεκινήσουμε την εξερεύνηση της. Πόσοι άραγε που κατοικούμε εδώ γνωρίζουμε τις κρυφές ομορφιές της περιοχής μας; Πόσες φορές τον μήνα κάνουμε κάποια πορεία στις λίμνες, τα βουνά ή τα ποτάμια μας; Το παιχνίδι αυτό μας δίνει αυτή την ευκαιρία και αν οι γεωκρύπτες είναι λίγες μπορούν καινούριοι παίκτες να ενεργοποιηθούν και να τοποθετήσουν νέες στην περιοχή τους και  σε σημεία που αυτοί θα ήθελαν να προβάλουν και αξίζει κάποιος να τα επισκεφθεί.

Φυσικά παράλληλα με το «παιχνίδι» είναι και μια ευκαιρία να προσφέρουμε στον τόπο, φροντίζοντας και το περιβάλλον μαζεύοντας οποιοδήποτε σκουπίδι συναντήσουμε αν θέλουμε να παραμείνει ο τόπος μας «θησαυρός».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ