Είναι γεγονός, δυστυχώς, ότι όσοι έχουν διάθεση εθελοντικής προσφοράς σε Συλλόγους και Σωματεία, όλο και λιγοστεύουν. Η σύγχρονη τάση θέλει τους περισσότερους, ιδίως όσοι είναι νεότεροι σε ηλικία, να ασχολούνται με τα ατομικά και οικογενειακά τους ζητήματα, χωρίς να παίρνουν πρωτοβουλίες για συλλογικές υποθέσεις.
Σήμερα, παρουσιάζουμε μια φωτεινή εξαίρεση αυτού του κανόνα, που βρίσκει εφαρμογή στο χωριό της Ροδόπολης και στο πρόσωπο του νυν Προέδρου του Πολιτιστικού-Λαογραφικού Συλλόγου Η ΠΡΟΟΔΟΣ, τον Θόδωρο Δημητριάδη, ο οποίος -πέρα από την υπόλοιπη προσφορά του- ήταν και ο βασικός εμπνευστής του εορτασμού της πρωτότυπης εκδήλωσης των Γενεθλίων της Ροδόπολης.

ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ,
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ:
ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ 16 ΕΤΩΝ, ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

Θόδωρε, ασχολείσαι πάρα πολλά χρόνια με τους Συλλόγους της Ροδόπολης. Ολυμπιακός, Πολιτιστικός, είσαι ενεργός μέλος και στην ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ… Πώς ξεκίνησε αυτή η διαδρομή;
Θ.Δ.
: Όλα ξεκινάνε από την αγάπη για τον τόπο μου. Από μικρό παιδί, γύριζα με τη δουλειά του πατέρα μου όλα τα χωριά της περιοχής και αυτό με βοήθησε να τα γνωρίσω, αλλά και να γνωρίσω  αρκετό κόσμο από αυτά. Οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει πρώτα να βλέπουμε το σύνολο της περιοχής και μετά το κάθε χωριό ξεχωριστά, γιατί  «αν ο κλέφτης πάει στο γείτονα, σίγουρα μια μέρα θα έρθει και σε εσένα». Η πρώτη μου γνωριμία με τα κοινά ήταν από τον πατέρα μου, τον οποίο  έβλεπα να προσφέρει στον Ολυμπιακό  (ήταν μέλος στη διοίκηση). Τα απογεύματα μου τα περνούσα στο Σύλλογο Φίλων Ολυμπιακού, που είχε δημιουργήσει ο αείμνηστος Παντελής Διαμαντίδης, ίσως ο μοναδικός που είχε έως τότε το αρχείο του Ολυμπιακού σε τέλεια κατάσταση…
Αρκετές φορές στο πέρασμα των χρόνων μου ζητήθηκε να βοηθήσω  στον Πολιτιστικό και στον Ολυμπιακό και το έκανα με μεγάλη χαρά. Το 2000, κατασκεύασα  3 σελίδες  στον καινούριο τότε κόσμο του διαδικτύου, μία για την Ροδόπολη, μία για τον Πολιτιστικό και μία για τον Ολυμπιακό (ήταν η 2η Σελίδα στο διαδίκτυο μετά την σελίδα του Απόλλωνα Καλαμαριάς), με στόχο την προβολή του τόπου και των δραστηριοτήτων του. Το ίδιο διάστημα είχα έρθει και σε επικοινωνία με άτομα του Ολυμπιακού Πειραιώς, με μόνο κέρδος την πρόσκληση του τότε πρόεδρου Καλτσίδη Κων/νου, στην συνάντηση των Ολυμπιακών της Ελλάδας. Το 2003, παρέα με τον Χρήστο Γεωργιάδη (πρώην πρόεδρο του Πολιτιστικού), σκεφτόμασταν να κάνουμε ένα σύλλογο νέων, για να μπορέσουμε να δραστηριοποιήσουμε τον κόσμο της ευρύτερης περιοχής. Αυτό γίνεται γνωστό στον τότε Δήμαρχο Κερκίνης, Ιακωβίδη Ιάκωβο, ο οποίος μας προτείνει να ενεργοποιήσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Κερκίνης που ήταν ανενεργό. Εκεί, διετέλεσα Πρόεδρος για δύο χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος της θητείας μας είχε να κάνει περισσότερο στην οργάνωση του συμβουλίου (νέο κανονισμό λειτουργίας) και συμμετοχή κυρίως στο Φεστιβάλ «Παρ’όχθην Κερκίνης». Το 2005, μού γίνεται η πρόταση να συμμετέχω στο Δ.Σ. του Ολυμπιακού Ροδόπολης, με στόχο την οργάνωση και  την άνοδο της ομάδας στην Α’ Κατηγορία, στόχος που επιτεύχθηκε το 2008. Στις εκλογές του 2008, συνεχίζω την παρουσία μου στο Δ.Σ. και  μια νέα πρόκληση έρχεται στο τραπέζι: η άνοδος στην Δ’Εθνική, στόχος που επιτεύχθηκε το 2012. Μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού Ροδόπολης γράφηκε στα χαρτιά και την ψυχή. Από την ομάδα πέρασα από πολλές θέσεις, όπως  γραφείο τύπου, διαχειριστής της Ιστοσελίδας,  γραμματειακή υποστήριξη,  γενικός αρχηγός  κ.λ.π. Μόνο πρόεδρος δεν έγινα! Σε όλα προσπαθούσα να δίνω το μέγιστο δυνατό. Στο ταξίδι της Δ’ Εθνικής δεν ήθελα να συμμετέχω, γιατί πίστευα ότι ο κύκλος μου στον Ολυμπιακό, διοικητικά, είχε κλείσει.
Το 2012, μια νέα πρόκληση, η οργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου. Συμμετέχω ως Γραμματέας σε ένα Δ.Σ. το οποίο είχε να διαχειριστεί  έως και 12 τμήματα, διεκδίκησε και πήρε την παραχώρηση του Τέως Δημοτικού Μεγάρου Κερκίνης, καθώς και ξεκίνησε την διαδικασία για την αδειοδότηση-δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.). Το 2014, ως Πρόεδρος πλέον, συμμετέχω σε ένα Δ.Σ. που ως στόχο έχει την προετοιμασία των εγκαταστάσεων του συλλόγου (νόμιμες προδιαγραφές) για την λειτουργία ΚΔΑΠ,  την κατάθεση του φακέλου για το Ε.Σ.Π.Α. «Εναρμόνιση επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», καθώς και την λειτουργία του για την περίοδο 2014-16. Το 2016, με ξαναβρίσκει Πρόεδρο στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού, που πλέον  στόχο έχει την ομαλή λειτουργία του Κ.Δ.Α.Π. και όλων των τμημάτων Ενηλίκων, την αποκατάσταση και συντήρηση του κτιρίου μας και την συμμετοχή τμημάτων σε παραστάσεις και εκθέσεις  στην  περιφέρεια και στο εξωτερικό.
Τέλος, η συμμετοχή μου εδώ και αρκετά χρόνια στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ  έχει να κάνει με την προσφορά μου, για την οργάνωση του Φωτογραφικού αρχείου (επεξεργασία – συντήρηση)  της Ροδόπολης, την προβολή του τόπου μέσα από ηλεκτρονικά μέσα, καθώς και την συμμετοχή μου σε άλλες δράσης του Φορέα.

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΗΚΕ
Η ΣΥΝΝΟΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ,
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ;»

Τι έφταιξε και δεν υπήρξε το αναμενόμενο, θετικό αποτέλεσμα, για τις επετειακές εκδηλώσεις των 90 ετών από την ίδρυση της Ροδόπολης; Θα υπάρχουν εκδηλώσεις στο πανηγύρι, τον Σεπτέμβρη;
Θ.Δ.
: Ο Σύλλογος μας κάθε χρόνο ακολουθεί μια συγκεκριμένη τυπική διαδικασία, η οποία αφορά στις εκδηλώσεις του, αίτημα προς το Δήμο για εξέδρα, προς την αντιδημαρχεία Ποιότητας Ζωής και προς την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια επιτροπή του Δήμου Σιντικής. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξε πρόβλημα, φέτος ακολουθήθηκε από πλευράς Δήμου μια παράτυπη, ανεκδιήγητη και άνευ προηγουμένου διαδικασία, ως προς την εκπλήρωση του αιτήματος μας. Ζητήθηκε από την τοπική κοινότητα Ροδόπολης να γνωμοδοτήσει για κάτι, το οποίο δεν ήταν αρμοδιότητας της, το αίτημα προωθήθηκε -κακώς- στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό συντάχθηκε με την γνωμοδότηση της τοπικής κοινότητας, η οποία ήταν αρνητική. Σε αντίθεση με την σύννομη διαδικασία, η οποία προβλέπει γνωμοδότηση της σχολικής επιτροπής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ακολούθως γνωμοδότηση της επιτροπής παιδείας του Δήμου, βασισμένη στη γνωμοδότηση των σχολικών επιτροπών, και τελικό αποδέκτη το Δήμαρχο, ο οποίος αποφασίζει θετικά ή αρνητικά. Γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία που έπρεπε και ακολουθήθηκε άλλη, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να διευκρινιστεί. Έγινε εκουσίως από κάποιους; Έγινε λόγω άγνοιας της σύννομης διαδικασίας ή επειδή κάποιοι προέταξαν το «ΕΓΩ» τους και θέλησαν να εμπλακούν σε ζητήματα που δεν ήταν της αρμοδιότητας τους!
Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματα του, το ζήτημα είναι ότι ο σύλλογος δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις που είχε σχεδιάσει, όπως τις είχε σχεδιάσει, στο χώρο που τις είχε σχεδιάσει και με τον τρόπο που τις είχε σχεδιάσει. Γιατί αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του συλλόγου και κανενός άλλου!
Όπως ξέρετε, όλες οι εκδηλώσεις έχουν ένα κόστος, το οποίο με κάποιο τρόπο πρέπει να καλυφθεί μιας και εδώ και χρόνια οι Δήμοι έχουν απεμπλακεί από τη διαδικασία οργάνωσης ή  χρηματοδότησης αυτών. Να συνυπολογίσουμε εδώ και τα τακτικά ετήσια έξοδα ενός συλλόγου, τα οποία και αυτά, με κάποιο τρόπο, πρέπει να καλυφθούν. Η ανεύρεση όλων αυτών των χρημάτων έχει άμεση σχέση με το χώρο, στον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το Σύλλογο. Για εμάς, αυτός ο χώρος είναι ο αύλιος χώρος του σχολείου Ροδόπολης και από την στιγμή που κάποιοι προνόησαν να μην τον παρέχουν στο Σύλλογο ήταν για εμάς μονόδρομος η ακύρωση των εκδηλώσεων, διότι σε κανένα άλλο χώρο το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το επιθυμητό. Εδώ, να συνυπολογιστούν για το συγκεκριμένο χώρο, το ότι παρέχει ασφάλεια και για τον κόσμο αλλά και για τα υλικά μας, άμεση πρόσβαση σε χώρους υγιεινής και καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.
Παρόλο που ο Σύλλογος έχει μεταφέρει τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις τον Αύγουστο, για ευνόητους λόγους, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν αμελεί τις εκδηλώσεις επ’ ευκαιρίας της πανήγυρης του χωριού μας, συμμετέχοντας πάντα σε αυτές. Η συμμετοχή του σε αυτές δεν σημάνει και αποκλειστική διοργάνωση τους. Άλλωστε οι εκδηλώσεις αυτές, με δεδομένο ότι ήταν στην εποπτεία του Πνευματικού Κέντρου Ροδόπολης με τα δεδομένα του νέου Καλλικρατικού Δήμου, έχουν περάσει και τυπικά στην εποπτεία της Α.ΠΟ.ΔΡΑ.ΣΙ.,  η οποία και ανέλαβε τις υποχρεώσεις των Πνευματικών Κέντρων. Δεν αρνούμαστε τις υποχρεώσεις μας όσον αφορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Σεπτέμβρη, αλλά εδώ υπάρχει ένα θέμα το οποίο πρέπει να λυθεί, διότι άλλος φαίνεται διοργανωτής (υπεύθυνος) και άλλος τυπικά είναι. Αυτό το ζήτημα ως σύλλογος τα τελευταία χρόνια το θέτουμε συνεχώς ως πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, αλλά οι υπεύθυνοι κωφεύουν.

«Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΘΕΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ…»

Πώς είναι η συνεργασία του Συλλόγου με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Αντιδημάρχους, τον Δήμαρχο); Τελικά, είναι καλύτερα στον Δήμο Σιντικής ή η ένωση, ελέω “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”, επέφερε περισσότερα προβλήματα και στους Συλλόγους;
Θ.Δ.
: Η ενασχόληση μας εδώ και μερικά χρόνια με το σύλλογο βασίζεται σε μια βασική αρχή: οι τοπικές κοινότητες και οι Δήμοι αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στον τομέα του πολιτισμού αυτά που αναλογούν στους πολίτες και αυτά που επιζητούν οι πολίτες. Το ρόλο αυτό επωμίστηκαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι οποίοι ασχολούμενοι αποκλειστικά και μόνον με αυτό παρουσιάζουν μεγαλύτερη δημιουργικότητα, περισσότερη αυτενέργεια και ουσιαστικότερη εργασία- ως επί των πλείστων εθελοντική- με καλύτερα αποτελέσματα. Στο βαθμό που αυτό είναι αναγνωρίσιμο και αποδεκτό από τους θεσμικούς παράγοντες, επιτυγχάνεται σωστή και εποικοδομητική συνεργασία. Στο Δήμο μας, μάλλον έχουν διαφορετική άποψη γι’ αυτό και η συνεργασία του Συλλόγου με αυτούς είναι ελλειμματική και δύσκολη εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις.
Από ότι φαίνεται, η παραπάνω λογική όσο πάει και παύει να υπάρχει στο μυαλό των θεσμικών παραγόντων. Με δεδομένο τις μεγαλύτερες  απαιτήσεις  ενός ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ Δήμου, αλλά και τις  υποχρεώσεις  της οργανωμένης δουλειάς που πρέπει να γίνει από πλευράς Δήμου σε σχέση με το μεγαλύτερο πλήθος πολιτιστικών συλλόγων ή ομάδων, είναι εξόφθαλμο πια, ότι η ένωση αυτή δεν λειτούργησε θετικά για τους συλλόγους και σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε υποβάθμιση του ρόλου τους ή σε μαρασμό τους.

Ας περάσουμε σε κάτι πιο ευχάριστο… Για άλλη μια χρονιά, ο Σύλλογος αναμένεται να λειτουργήσει το πρόγραμμα Κ.Δ.Α.Π. (ένας από τους ελάχιστους Πολιτιστικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα), κόντρα σε όσους διέσπειραν διάφορες φήμες για το αντίθετο. Τι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος;
Θ.Δ.
: Για 3η συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος θα λειτουργήσει το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και οικογενειακής Ζωής» όντας ένας από τους ελάχιστους πολιτιστικούς συλλόγους και αυτό το θεωρούμε επιτυχία, διότι έρχεται να βοηθήσει σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες το σύλλογο μας να απεμπλακεί από όλα τα παραπάνω που αναφέραμε, να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά, να λειτουργήσει δημιουργικά ως προς τους αποδέκτες του (μέλη), να επιτυγχάνει τους στόχους και σκοπούς του εμπλουτίζοντας συνεχώς την λειτουργία του με νέες δράσεις και δραστηριότητες σε αντίθεση με άλλους συλλόγους, που ή  έχουν περιορίσει τις δραστηριότητες τους ή έχουν καταθέσει τα όπλα, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στα καινούρια κοινωνικοοικονομικά δεδομένα των ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΩΝ πλέον Δήμων. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο Σύλλογος συνεχίζει να δρά δυναμικά και δημοκρατικά, προσφέροντας πλήθος δραστηριοτήτων στους συμπολίτες μας χωρίς να είναι εξαρτημένος από τις διαθέσεις θεσμικών παραγόντων.

«…ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ,
ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ,
ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΠΛΗΘΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ…»

Γενικώς, σε τι κατάσταση είναι σήμερα ο Σύλλογος; Πόσα τμήματα, εντός κι εκτός Κ.Δ.Α.Π., λειτουργούν;
Θ.Δ.
: Η σημερινή κατάσταση του Συλλόγου είναι πολύ καλή. Λειτουργεί πέντε τμήματα Κ.Δ.Α.Π. (Ζωγραφικής, Μουσικής Προπαιδείας, Μουσικών Οργάνων φιλαρμονικής, Χορού, Μουσικοθεατρικό) με διάθεση να προστεθούν και νέα, μιας και η αναγνώριση της δουλειάς του από τον κόσμο είναι ορατή και υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση και 4 τμήματα εκτός Κ.Δ.Α.Π. (Χορού, Ζωγραφικής, Ποντιακής Λύρας, Μουσικών Οργάνων φιλαρμονικής) με ανάλογη διάθεση από τον κόσμο και γι’ αυτά.

«Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ,
ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ
ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ»

Ένα θέμα στο οποίο πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά, είναι αυτό της Τράπεζας Αίματος που λειτουργεί υπό τον Σύλλογο της Ροδόπολης και είναι η αρχαιότερη της ευρύτερης περιοχής. Πώς μπορεί κάποιος να δώσει αίμα; Ποια είναι η διαδικασία;
Θ.Δ.
: Η τράπεζα αίματος που διαθέτει ο Σύλλογος είναι ένα σημαντικότατο κομμάτι του, με θετικά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους προσφέρουν σε αυτό το τμήμα κάθε φορά που διοργανώνεται αιμοδοσία. Θα ήθελα να αναφέρω κι ένα παράπονο. Όσο ευχάριστο είναι να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από ανθρώπους που προσφέρουν το αίμα τους όταν διοργανώνεται αιμοδοσία, άλλο τόσο δυσάρεστο είναι να εξυπηρετούνται συμπολίτες μας προστρέχοντας στο σύλλογο κάποια δύσκολη ώρα και, μετά, να αποφεύγουν να είναι εντάξει  απέναντι στο σύλλογο,  εκπληρώνοντας  την υποχρέωση τους για επιστροφή των ποσοτήτων αίματος με το οποίο ωφελήθηκαν.
Αίμα μπορεί να δώσουν όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών, κατά την διάρκεια οργανωμένης αιμοδοσίας του συλλόγου -συνήθως γίνονται 2 το χρόνο- ή σε μονάδες αιμοδοσίας των Νοσοκομείων δηλώνοντας το φορέα στον οποίο αποστέλλεται το αίμα (Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ροδόπολης «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»). Για να γίνει κάποιος αιμοδότης στο σύλλογο μας, θα πρέπει να διαβάσει τον κανονισμό λειτουργίας του τμήματος αιμοδοσίας και, αφού τον αποδεχθεί, συμπληρώνει την αίτηση μέλους του συλλόγου.

Ποιες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες να γίνουν για την περίοδο που έρχεται και με ποιο σκεπτικό; Ακόμη θυμούνται ορισμένοι το θέμα που είχε προκύψει με τα Κούλουμα και την μη διοργάνωσή τους…
Θ.Δ.
: Ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων του συλλόγου γίνεται πάντα κάθε Αύγουστο. Το πλάνο για την περίοδο 2016-17 περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:
α) Τον Πολιτιστικό Σεπτέμβρη.
β) Τον Άγιο Βασίλη ( πρωτοχρονιά).
γ) Τα Γενέθλια της Ροδόπολης των Αύγουστο.
δ) Την Τελετή Λήξης Κ.Δ.Α.Π.
ε) Τα κάλαντα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς καθώς και τις παρελάσεις 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, από το τμήμα μουσικής του συλλόγου. Στη διάρκεια του έτους μπαίνουν και άλλες εκδηλώσεις και δράσεις, ανάλογα με τα οικονομικά, αλλά και καιρικά φαινόμενα. Οι ενδιαφερόμενοι για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του συλλόγου μας μπορούν να επισκέπτονται το Ροδόπολη.net. Μέσα από το συγκεκριμένο διαδικτυακό κόμβο η ενημέρωση περνάει σε άλλα μήκη και πλάτη, εντός και εκτός τειχών της Ροδόπολης, ενώ -φυσικά- θα υπάρχουν πάντα και οι σχετικές ενημερώσεις μέσω γραπτών ανακοινώσεων του Συλλόγου.

«ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ
ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ,
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ…»

Τελικά, ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος;
Θ.Δ.
: Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο σύλλογο είναι η έλλειψη εφήβων. Είναι μια περίοδος για τα παιδιά δύσκολη, με πολλές υποχρεώσεις (σχολεία, εξετάσεις, φροντιστήρια κλπ), καταλαβαίνουμε το δύσκολο της ηλικίας, αλλά είναι και μια ηλικία που μπορεί να γαλουχηθεί με τα ιδεώδη και τους σκοπούς του συλλόγου, να αποτελέσει την συνέχεια αυτού και να αποδώσει τα μέγιστα. Το κάλεσμα του συλλόγου προς τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι σε ισχύ κάθε χρόνο και η παρουσία τους θεωρείται απαραίτητη. Αυτό είναι ο μεγάλος στόχος του συλλόγου στον παρόντα χρόνο.

Αντίστροφα, ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Συλλόγου;
Θ.Δ.
: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Συλλόγου είναι η φουρνιά των παιδιών του Κ.Δ.Α.Π. Πιστεύω ότι αυτά θα είναι οι συνεχιστές του οράματος για ένα σύλλογο με δυναμική και εξωστρέφεια. Τα μέλη που δραστηριοποιούνται στο Κ.Δ.Α.Π. μαθαίνουν να μεγαλώνουν με δραστηριότητες που βοηθούν την κοινωνικοποίηση τους,  μαθαίνουν να δουλεύουν με πρόγραμμα , συνέπεια  και κυρίως με ειδικευμένο προσωπικό

Για να επανέλθουμε στα πιο γενικά, πριν από λίγα χρόνια, είχε γίνει μια προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ των Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Κερκίνης, με πρωτοβουλία του Συλλόγου της Ροδόπολης. Καταρχάς, ισχύει αυτό; Και τι έχει γίνει από τότε μέχρι σήμερα;
Θ.Δ.
: Όντως είχαν γίνει κάποιες επαφές με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας στις οποίες όμως παρευρέθηκε περίπου ο μισός αριθμός  των συλλόγων της Δ.Ε. Κερκίνης. Δεν υπήρχε η βάση για την δημιουργία ενός φορέα ούτε καν ένα αρχικό πλάνο. Η ιδέα δεν εγκαταλείφθηκε, απλά μέσα από το πέρασμα του χρόνου, οι συνεργασίες συνεχίζουν να υπάρχουν και χρόνο με το χρόνο ενδυναμώνονται. Φαίνεται ότι η ιδέα μας αυτή βρίσκει έδαφος και στον ευρύτερο Δήμο και θεωρούμε ότι είναι κοντά ο χρόνος που θα αποτελέσει την βάση μιας διευρυμένης συνεργασίας των πολιτιστικών συλλόγων όλου του Δήμου.  Απομένει να γίνουν οι κατάλληλες συζητήσεις, έτσι ώστε να διαμορφωθεί εν α πλαίσιο λειτουργίας, με βάση ένα κεντρικό φορέα.

«…ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ,
ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ…»

Κλείνοντας, θα θέλαμε να στείλεις ένα μήνυμα στους φίλους του Ροδόπολη.net
Θ.Δ.
: Καλώ όλους τους φίλους του Ροδόπολη.net, ασχέτως καταγωγής ή διαμονής, να στηρίξουν το σύλλογο μας με οποιοδήποτε μέσο μπορούν . Αλλά και να επιδείξουν γενικότερα μεγαλύτερη υπευθυνότητα, εθελοντική δραστηριότητα και συμμετοχή στα κοινά του τόπου μας,  είτε είναι πολιτιστικά δρώμενα είτε  οτιδήποτε άλλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ