Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι φοιτητικές πόλεις γεμίζουν από σπουδαστές Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Ο κόπος μιας ατελείωτης χρονιάς  διαβάσματος, επιβραβεύεται για τα παιδιά με την εισαγωγή τους σε ακαδημαϊκά  τμήματα  και τεχνικές σχολές. Η πρώτη απομάκρυνση από το οικογενειακό περιβάλλον οδηγεί σε νέα μέρη, με στόχο την εκπαίδευση του μελλοντικού επαγγελματία.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι εισακτέοι των τμημάτων θα ζήσουν μόνοι τους, θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους και θα ανταπεξέλθουν σε ένα νέο μοτίβο επιβίωσης, μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον. Ο φοιτητής προσαρμόζεται, πλέον, στο νέο του χώρο είτε πρόκειται για ενοικιαζόμενο δωμάτιο είτε για φοιτητική εστία.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσεται και η επικοινωνιακή ικανότητα με  γνωριμίες ανθρώπων από διαφορετικά μέρη της χώρας.  Φιλίες, έξοδοι για διασκέδαση και περιπλάνηση σε νέες γεωγραφικές περιοχές. Εδώ που τα λέμε, φοίτηση δε σημαίνει μόνο διασκέδαση, ποτό και καφεδάκι, όπως  μαρτυρούν τα κακώς κείμενα  της συσσωρευμένης εμπειρίας. Το ζητούμενο σε πρώτο πλάνο είναι οι υποχρεώσεις της μάθησης. Μετά το σχολείο, ο καθένας μαθαίνει να βάζει το δικό του πρόγραμμα, όσον αφορά τη διαμόρφωση του χρόνου του. Ο χρόνος πρέπει και πάλι να διαχωρίζεται σε μελέτη και ψυχαγωγία.

Στις αίθουσες διδασκαλίας και στα αμφιθέατρα, οι γνώσεις αναπτύσσονται κάθε μέρα όλο και περισσότερο μέσα από τη μαθησιακή εμπειρία. Η πρώτη μέρα στις σχολές αγχωτική και συνάμα χαρούμενη για τον καθένα. Αρχικά, οι καθηγητές φαντάζουν ως κάτι το εξωπραγματικό  στα μάτια των παιδιών. Σε λίγες μέρες αντιλαμβάνεσαι ότι είναι και αυτοί φυσιολογικοί άνθρωποι με πάθη και ευαισθησίες. Αρκεί να τους γνωρίσεις και να κατανοήσεις την προσωπική προσπάθεια του καθενός, για ένα λιθαράκι γνώσης και προσφοράς στην επιστήμη.

Πέρα, όμως, από τη μάθηση με τον καθιερωμένο τρόπο, το κάθε μέρος της Ελλάδας είναι ξεχωριστό με τους δικούς του τόπους, αξιοθέατα και ιστορικά μέρη. Οι φοιτητές μπορούν να οργανωθούν σε παρεάκια και να εξερευνήσουν μουσεία, άλση και οικισμούς εκτός πόλεων ανακαλύπτοντας έτσι τα λαογραφικά στοιχεία της περιοχής. Μπορούν να παρακολουθήσουν παραστάσεις αρχαίου και σύγχρονου θεάτρου, εκθέσεις βιβλίων ακόμη και να ενταχθούν σε εθελοντικές δραστηριότητες όπως σεμινάρια λογοτεχνίας, κινηματογράφου, παραδοσιακών και ευρωπαϊκών χορών.

Η πόλη φοίτησης γίνεται δεύτερη οικία  και μένει βαθιά ριζωμένη στη σκέψη και στην καρδιά των σπουδαστών. Δεν είναι απλά μια πόλη εκμάθησης επαγγελμάτων· δεν είναι απλά μια πόλη που βεβιασμένα μαθαίνει κάποιος τις κουλτούρες ενός γεωγραφικού νομού και δεν αποτελεί μια πόλη ξεφαντώματος και μεθυσιού. Είναι μια πόλη περισυλλογής και μορφοποίησης του εαυτού μας μέσα από τις τέχνες, τις επιστήμες και των «παραστάσεων» του ανθρωπίνου νου. Είναι η πόλη που λόγος και πράξη γίνονται ένα και διαμορφώνουν την  παιδεία. Είναι η πόλη που διαμορφώνει τον πολίτη μέσα στην ίδια του την κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ