Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, το Ροδόπολη.net προβάλλει μια ιδιαιτέρως σημαντική πρωτοβουλία εθελοντών από την Δημοτική Ενότητα Κερκίνης.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, μια ομάδα ενεργών πολιτών από διάφορα χωριά της περιοχής, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν, με πράξεις και όχι στα λόγια, προκειμένου να προστατεύσουν και να περιθάλψουν τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής.

Ήταν μια περίοδος με πολύ συχνές δολοφονίες αδέσποτων (και όχι μόνο) από ασυνείδητους εγκληματίες, οι οποίοι έσπερναν φόλες και θέριζαν αθώες ψυχές…

Μην αντέχοντας να βλέπουν αυτήν την κατάσταση, οι φιλόζωοι εθελοντές άρχισαν να φροντίζουν τα αδέσποτα.
Έβαζαν αυτοσχέδιες ποτίστρες σε κοινόχρηστους χώρους, όπου σύχναζαν τα αδέσποτα, φρόντισαν να τα ταΐζουν συστηματικά, μερικοί έκαναν μέχρι και «περιπολίες», για να τα προστατεύουν από τυχόν «εξυπνάκηδες» που πετούσαν κροτίδες για να τρομάξουν τα ζώα, αλλά και από τους στυγνούς δολοφόνους με τις φόλες.

Παράλληλα, πάντα με δικά τους έξοδα και χωρίς κάποια εξωτερική βοήθεια από «θεσμικούς παράγοντες», εκτύπωσαν και αφίσες, με σκοπό να αφυπνίσουν την τοπική κοινή γνώμη και να ενεργοποιήσουν όσο περισσότερους πολίτες γίνεται…

13240154_487571201439055_3755954427005555033_nΧαρακτηριστική αφίσα-απάντηση,
σε όσους διαμαρτύρονταν για την σίτιση των αδέσποτων
από τα μέλη της ομάδας.

ΟΙ ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ
ΣΕ ΕΝΑ ΔΥΣΚΑΜΠΤΟ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΙΚΟ
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ…

Η εθελοντική ομάδα είχε αυξομειώσεις στον αριθμό των ενεργών μελών της, όμως η αγάπη για τα ζώα, αλλά και το μεράκι και η διάθεση για προσφορά συνεχώς μεγάλωναν. Δυστυχώς, όμως, διαρκώς μεγάλωναν και οι απαιτήσεις, καθώς οι ασυνείδητοι που εγκατέλειπαν τα μέχρι πρότινος κατοικίδιά τους, αντί να ελαττώνονται, μάλλον αυξάνονταν.

Όμως, δεν υπάρχει μόνο το εμπόδιο των ασυνείδητων…
Δυστυχώς, η περίπτωση της διαχείρισης των αδέσποτων εμφανίζει πολλά νομικά κενά, ενώ -όπου υπάρχουν ξεκάθαρες διατυπώσεις και ορισμοί- η έλλειψη πολιτικής βούλησης για οριστικές και ουσιαστικές λύσεις, χαρακτηρίζει τους υποτιθέμενους «υπεύθυνους», σε τοπικό ή και κεντρικό επίπεδο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η προσπάθεια να εξαντλείται σε μέτρα πρόσκαιρης ανακούφισης των ζώων, πάντοτε εντός του νομίμου και επιτρεπόμενου πλαισίου δράσης.

14522535_10209306433650605_296420022_oΓια παράδειγμα, ελλείψει καταφυγίου ζώων, εδώ και περίπου ένα έτος, η ομάδα χρησιμοποιεί ένα οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί για χρήση, εν είδει ευγενικής χορηγίας άνευ ανταλλάγματος, από φιλόζωο συνδημότη μας, προκειμένου να παρέχονται οι βασικές φροντίδες στα ζώα που βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της ανιδιοτελούς προσφοράς της εθελοντικής ομάδας, έχουν καταφέρει να συντηρούν στα σπίτια τους περίπου εκατό ζωάκια -σχεδόν ένα μικρό χωριό!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο πρόγραμμα στειρώσεων, που εφαρμόζεται σε συνεργασία με κτηνιάτρους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.

Καλώς ή κακώς, η στείρωση θεωρείται ως η ενδεδειγμένη λύση ελέγχου του πληθυσμού των αδέσποτων. Έτσι, κατόπιν στοχευμένων πιέσεων, η ομάδα κατάφερε να επιτύχει την υλοποίηση ενός προγράμματος δωρεάν στειρώσεων, για έναν χρόνο. Το επόμενο αντίστοιχο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του επόμενου έτους…

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όπως ήταν φυσιολογικό και αναμενόμενο, η πρωτοβουλία δεν ήταν ιδιαιτέρως γνωστή στην αρχή. Ωστόσο, με την υλοποίηση των δράσεων της ομάδας και την εξωστρέφεια των μελών της, ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει την ύπαρξη φιλόζωων.

Έτσι, σιγά-σιγά, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να συνεισφέρουν είτε με χρήματα είτε με τροφές είτε με φάρμακα. Όμως, οι απαιτήσεις διαρκώς αυξάνονται και αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του τοπικού κόσμου.

14550550_10209302863561355_1119924046_oΈνα από τα ασθενικά σκυλάκια,
που χρειάζεται άμεσα θεραπεία...

Συνολικά, μόνο για τροφές, απαιτούνται περίπου 400€ κάθε μήνα! Αν συνυπολογιστούν και οι δαπάνες για φάρμακα, θεραπείες και κτηνιάτρους, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της ανάγκης, αλλά και του προβλήματος…

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ…

Είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να κατηγορήσει τα σκυλιά, τις γάτες ή όποιο άλλο ζώο ξεκίνησε ως κατοικίδιο και κατέληξε να είναι αδέσποτο.

Οι ευθύνες, πολύ σοβαρές αν και μη καταλογισμένες μέχρι τώρα, βαρύνουν τους ασυνείδητους, που λειτουργούν όχι απλώς ανεύθυνα, αλλά εγκληματικά.

Οικογένειες, που νομίζουν ότι τα ζώα είναι παιδικά παιχνίδια, που χάνουν την «λάμψη» τους όταν μεγαλώσουν…
Κυνηγοί, που …ξεφορτώνονται τον υποτιθέμενο σύντροφό τους, μόλις σταματήσει να είναι παραγωγικός στο κυνήγι…
Αλλά και περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να συντηρήσουν το ζώο που είχαν αναλάβει…

Όσο κι αν θέλουμε να μην γινόμαστε δυσάρεστοι ή άδικοι, όσο κι αν θέλουμε να βάζουμε σε πρώτο πλάνο τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε όλους μας η οικονομική κρίση, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας:
Η πραγματική ευθύνη βρίσκεται σε όσους εγκαταλείπουν τα αθώα ζώα, που υποτίθεται έπρεπε να έχουν υπό την προστασία και την φροντίδα τους.

Η κατασταλτική λύση βρίσκεται στα χέρια της Πολιτείας.
Αν εφαρμοστεί ο νόμος περί υποχρεωτικής «σήμανσης» με μικροτσίπ των ζώων, τότε κάθε αδέσποτο θα έχει διεύθυνση και χρεωμένο ιδιοκτήτη, που θα οφείλει να καταβάλλει το σχετικό πρόστιμο και να αναλάβει τις ευθύνες του.

Η προληπτική -και διαχρονική- λύση είναι θέμα παιδείας… όχι μόνο ως αντικείμενο που διδάσκεται στα σχολεία… αλλά ως η στάση ζωής που μαθαίνεται στο σπίτι, στο σχολείο, σε κάθε κοινωνική συναναστροφή.

Ο σεβασμός στα ζώα είναι άμεσα συναρτώμενος με τον αυτοσεβασμό του καθενός μας και οφείλουμε να τον αναδεικνύουμε, ως δείγμα πολιτισμού και ηθικής.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ μασ

Οι λύσεις που θα δοθούν από την Πολιτεία ή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή και άλλους θεσμικούς φορείς, αποτελούν μέρος μιας πιο σύνθετης διαδικασίας και αφορούν σε ένα γενικότερο πλαίσιο συζήτησης και πολιτικής.

Τα αδέσποτα δεν μπορούν να περιμένουν…

Μέχρι να αποφασίσουν οι «αρμόδιοι», οφείλουμε όλοι να πάρουμε θέση απέναντι στο πρόβλημα. Στην προκειμένη περίπτωση, η επιλογή γίνεται ευκολότερη, γιατί έχουν ήδη υπάρξει οι πρωτοπόροι, που δείχνουν τον δρόμο.

Είναι χρέος όλων μας να συμπαρασταθούμε στην προσπάθεια των εθελοντών-συμπολιτών μας και να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Καλούμε όλους τους αναγνώστες του Ροδόπολη.net να μπούν στην σχετική σελίδα της Εθελοντικής Ομάδας Αδέσποτων, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
Ας δούμε τις πρωτοβουλίες των συμπολιτών μας και ας τις ενισχύσουμε, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά. Είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνουμε ασυγκίνητοι…
Ας επικοινωνήσουμε με τους υπεύθυνους της πρωτοβουλίας και ας δούμε αν και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε, πρακτικά ή και συμβολικά…
Μόνο έτσι θα μπορούμε να λέμε ότι έχουμε εκπληρώσει ένα μέρος της κοινωνικής μας αποστολής σε αυτήν την ζωή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ