Για πόσους γονείς και ελεύθερους πολίτες θεωρείται ταμπού μια συζήτηση μαθητών γύρω από το σεξ; Σε τι ποσοστό οι έφηβοι, αλλά και οι ενήλικοι νέοι και νέες είναι ενημερωμένοι για την προφύλαξη από τα αφροδίσια νοσήματα; Πόσες γυναίκες και άνδρες γνωρίζουν τις συνέπειες μια σεξουαλικής πράξης χωρίς προφυλάξεις;

Στην Ελλάδα του 2016 μηδαμινό ποσοστό ενδιαφέρεται πραγματικά για το ευαίσθητο αυτό θέμα. Το ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία δεν υλοποιήθηκε στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Αντίστοιχα, χώρες όπως ή Γαλλία και η Ολλανδία έχουν εισάγει το μάθημα στη σχολική εκπαίδευση εδώ και πολλά χρόνια. Παράλληλα αμφισβητείται το γεγονός πως οι Έλληνες πολίτες λαμβάνουν ολίγιστα μέτρα αντισύλληψης για τις σεξουαλικές τους επαφές, ενώ ταυτόχρονα ως χώρα κατέχουμε μια από τις πρώτες θέσεις σε διακοπή κυήσεων στον κόσμο.

Η σεξουαλική ζωή, παγκοσμίως, συνιστά μια φυσική και ρεαλιστική κατάσταση που εμφανίζεται νωρίτερα στους νέους ανθρώπους τη σύγχρονη εποχή. Πως είναι δυνατόν ένας τόσο σημαντικός τομέας να μην υποστηρίζεται και παιδαγωγικά στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Πολλά παιδιά, λόγω φόβου ή ντροπής, δε μπορούν να μιλήσουν με τους γονείς τους για θέματα σεξουαλικής φύσεως και αυτό έχει ως συνέπεια την επιπολαιότητα και την άγνοια σε μεθόδους αντισύλληψης. Η τραγική απόρροια των καταστάσεων αυτών οδηγεί πολύ συχνά σε σοβαρές κολλητικές ασθένειες όπως ο ιός του, η σύφιλη και η ηπατίτιδα. Επιπλέον, στην καλύτερη φυσικά των περιπτώσεων υπάρχουν πολύ συχνά ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Το υπουργείο υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας,οφείλουν να δράσουν και να προβλέψουν ένα μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από το δημοτικό μέχρι το λύκειο, κατάλληλα διαμορφωμένο για κάθε σχολική βαθμίδα και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης σεξουαλικής ζωής. Το μάθημα πρέπει να συμπεριλάβει μεθόδους αντισύλληψης, γνώσεις ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, ενημέρωση για μια ευχάριστη και όχι επίπονη σεξουαλική επαφή, όπως και βασικές γνώσεις τοκετού για τα κορίτσια. Επιπλέον, μια πληροφόρηση για την ενέργεια και τη διαδικασία της έκτρωσης θα ήταν χρήσιμη στη μαθητική κοινότητα για να αντιληφθεί η τελευταία τη σημασία της ανθρώπινης εμβρυϊκής ζωής και να αποφύγει μελλοντικά δυσάρεστες καταστάσεις. Επιπροσθέτως, ένα σημαντικό ζήτημα αποτελεί η αντίληψη του σεβασμού προς το πρόσωπο του συμπολίτη και η παρεκτροπή διακινδύνευσης της σωματικής του ακεραιότητας. Οι άνθρωποι οφείλουν να τηρούν το δέοντα σεβασμό απέναντι στο σώμα των άλλων και ειδικότερα τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν, ότι το σώμα τους τους ανήκει και δεν πρέπει να αγγίζεται από άλλο άτομο σε ιδιαίτερα σημεία.Η κοινωνία και ή πολιτεία, ιδιαίτερα οι γονείς που πρέπει να ενημερωθούν και οι ίδιοι από ειδικό διδακτικό προσωπικό, δεν πρέπει να εθελοτυφλούν στα παραπάνω πρακτικά ζητήματα, είτε αυτά αποτελούν μέρος μιας ανθρώπινης φυσιολογικής διαδικασίας, είτε έχουν στόχο την εξάλειψη της κακοποίησης.

Μιλώντας για ανθρώπινη φυσιολογική σεξουαλικότητα,είναι χρήσιμο πλέον να συμπεριληφθεί στο σχολικό αυτό μάθημα και μια άλλη ανθρώπινη οπτική γωνία, αυτή των ομοφυλόφιλων. Κανείς ποτέ δεν ασχολήθηκε επιστημονικά και σοβαρά για το φλέγον αυτό ζήτημα σε σχολικό επίπεδο. Σε μια κοινωνία που ο σεξουαλικός προσανατολισμός αποτελεί προσωπική επιλογή και ανάγκη έκφρασης του καθενός είναι ανύπαρκτη η πληροφόρηση στο ενδοσχολικό περιβάλλον με γνώμονα το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Για όλους τους παραπάνω λόγους, πολιτεία και κοινωνία σύσσωμη οφείλει να βάλει επιτέλους το δικό της λιθαράκι στις κοινωνικές σχέσεις των πολιτών. Το δικαίωμα της υγειούς σεξουαλικότητας και η ανάγκη του ερωτισμού, σε συνδυασμό με την σχολική εκπαίδευση, αντικατοπτρίζει μια πεπαιδευμένη κοινωνία που αντιλαμβάνεται τις σύγχρονες επιταγές της σεξουαλικής ζωής. Στη βαθμίδα των διαπροσωπικών σχέσεων βρίσκεται πάντα ο σεβασμός και η κατανόηση. Κατανόηση για τις ενέργειες και σεβασμός για τις προσωπικές επιλογές του καθενός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ