Όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες οι άλλοι κρέμονταν από τα δέντρα και ζούσαν σε σπηλιές!

Σε αυτό το πνεύμα κυμαίνεται μια συζήτηση από το μέσο όρο και παραπάνω των ανθρώπων της ελληνικής χώρας και επικράτειας. Το ένδοξο ελληνικό παρελθόν μεταμορφώθηκε, χάνοντας την αυτοσυνειδησία του, και ακολούθησε το λαϊκό ρητό, «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».

Η φημισμένη χώρα των προσωκρατικών φιλοσόφων, της επιστήμης, της τέχνης και των γραμμάτων, στέκει αδύναμη πια μπροστά στο «μεγαθήριο» που λέγεται Ευρώπη και Αμερική. Υπήρχαν σαφώς αφορμές για την εξασθένιση της. Πέρσες, εμφύλιοι αρχαίοι πόλεμοι, τουρκικός ζυγός, δεύτερος παγκόσμιος, αριστεροί και δεξιοί, δικτατορία. Εκείνο που ενισχύει, όμως, το κατρακύλισμα της εθνικής υπερηφάνειας είναι η ίδια η «εθνική» υπερηφάνεια ανακυκλωμένη και χιλιοειπωμένη από το στόμα του κάθε ημιμαθή και φανφαρόνου «ελληναρά».

Πρώτη και κυριότερη ημιμάθεια, η πεποίθηση ότι η ελληνική είναι η τελειότερη όλων των γλωσσών.

Κανείς δεν αρνείται, ότι το γλωσσικό ελληνικό σύστημα πρόσφερε πολλά στην επιστήμη, στη λογοτεχνία  και στην ανάπτυξη των κλασικών σπουδών. Κανείς δεν αρνείται, ότι έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Αυτή η θαυμαστή κατάκτηση μιας θέσης στα παγκόσμια δεδομένα οδεύει προς τα πίσω όταν υποστηρίζουμε, με τερατώδη παραδείγματα, πως μόνο εμείς μιλούσαμε και οι υπόλοιποι μουγκρίζαν. Όλη αυτή η κατάκτηση εξαϋλώνεται, όταν υιοθετούμε ετυμολογίες από πλαστικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αστεία προσπάθεια ετυμολόγησης στην ταινία «Γάμος α λα ελληνικά», όπου ο Ελληνοαμερικανός πατέρας της νύφης εξηγεί ότι η λέξη κιμονό (γιαπωνέζικο γυναικείο ένδυμα) προέρχεται από τη λέξη χειμώνας.  Οπωσδήποτε το παράδειγμα χρησιμοποιείται χάριν αστεϊσμού στην εν λόγω ταινία. Τι γίνεται όμως όταν σαν λαός χειριζόμαστε τέτοιες τακτικές εξήγησης των πραγμάτων;

Επιπλέον, μια ακόμη «καινοτομία» της σκέψης μας είναι να αμφισβητούμε την ανάπτυξη των άλλων φυλών, λαών και ανθρώπων γενικότερα.

Όλοι παραδέχονται ότι το ελληνικό πνεύμα και το λατινικό συνάμα, έγιναν η κινητήριος δύναμη για εποχές όπως της Αναγέννησης και ρεύματα όπως του κλασικισμού. Όλοι θαυμάζουν την επινοητικότητα στις τέχνες, στα γράμματα, στη φιλοσοφία και στις επιστημονικές μεθόδους αξιολόγησης πραγμάτων και φαινομένων. Αυτό που αρνούμαστε εμείς, ως έθνος, είναι η μη ύπαρξη παρθενογένεσης.

Πολλά σεβάσμια ονόματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου διδάχθηκαν από λαούς όπως οι Βαβυλώνιοι, οι Αιγύπτιοι και οι Φοίνικες. Ο μύθοι του Αισώπου προέρχονται από ιστορίες ξένων χωρών της Ανατολής. Οι πάπυροι επάνω στους οποίους γράφθηκαν τα αθάνατα έπη, οι τραγωδίες, οι κωμωδίες και τα φιλοσοφικά συστήματα, είναι επινόηση των αρχαίων Αιγυπτίων. Το ίδιο το ελληνικό αλφάβητο, σύμφωνα με τους ειδικούς, προέρχεται από παραλλαγή του φοινικικού.

Τα παραπάνω κριτήρια, ούτε υποβιβάζουν τις ελληνικές δημιουργίες, ούτε ακυρώνουν την ιστορία του πολιτισμού μας. Ένας πολιτισμός αυτοακυρώνεται, όταν πιστεύει ακράδαντα πως γεννήθηκε μόνος του, πως δεν επηρεάστηκε από πουθενά, πως δεν γαλουχήθηκε ποτέ από κανέναν, κατά συνέπεια πως δεν έζησε και δεν επικοινώνησε ποτέ με άλλους πολιτισμούς.

Οι γλώσσες, οι τέχνες, οι κάθε είδους καινοτομίες συζούν και μεταδίδονται από λαό σε λαό. Αυτή είναι η ικανότητα του ανθρώπου να αφουγκράζεται, να μαθαίνει, να γνωρίζει, να αποκτά εμπειρίες, να μιμείται, να επικοινωνεί και να συμμετέχει σε μία ομάδα, σε ένα κοινωνικό σύνολο. Αυτή είναι η ικανότητα ενός πολιτισμού να μεταλαμπαδεύει τα φώτα της σοφίας και να κάνει καλύτερο τον κόσμο στον οποίο ζει.

Υπάρχουν και τα κεκτημένα βέβαια, τα οποία έχουν χαθεί.

Η πρώτη χώρα, η χώρα μας που έγινε μητέρα και τροφός της Δημοκρατίας. Η ίδια στο πέρασμα των χρόνων φαίνεται να καταρρίπτει το σημαντικότερο δημιούργημά της. Μισαλλοδοξία και δόλος έχουν περήφανα αντικαταστήσει τα δημοκρατικά ιδεώδη. Σεβασμός στη σκέψη, σεβασμός στη γνώμη, σεβασμός στο αλλότριο και κάθε τι διαφορετικό αρχίζουν να χάνουν έδαφος σταδιακά.

Ας μην αφήσουμε τον υπερφίαλο εγωισμό μας να θάψει έναν από τους μεγάλους και σπουδαίους πολιτισμούς.

Ας μην δεχτούμε η ημιμάθεια να δολοφονήσει τη γνώση.

Ακόμα και αν κάποιοι άλλοι προσπαθούν να ακυρώσουν τα ιδανικά μας, ας μη γίνουμε αιτία να τα σκοτώσουμε με τα ίδια μας τα χέρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ