Μέρες χαράς και γιορτινής διάθεσης έρχονται ξανά, να ανακουφίσουν λίγο με το πνεύμα τους τις έγνοιες των ανθρώπων και να διατηρήσουν τα έθιμα των τόπων.

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όπως κάθε χρόνο φέρουν μαζί τους μνήμες ολόκληρης παράδοσης και έθιμα λαών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η μέρα αυτή για τα παιδιά με χρώματα, στολίδια, παιχνίδια και τραγούδια. Η ζεστή εικόνα του Αι Βασίλη, παρότι προωθημένη αμερικάνικα  με την κόκκινη ενδυμασία του, μεταφέρει μνήμες από σπίτι σε σπίτι και από παιδί σε παιδί για την πολυαναμενόμενη ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Αφορμή των Χριστουγέννων αποτελεί φυσικά η ημέρα των γενεθλίων του Ιησού Χριστού. Η βυζαντινή παράδοση, περίπου κατά τον 3ο αιώνα μ.Χ, καθιέρωσε αυτή την ημερομηνία στις 25 Δεκεμβρίου. Κατά την ίδια ημερομηνία, στην αρχαιότητα εορταζόταν η γενέθλιος ημέρα του ακατανίκητου Θεού Ήλιου.   (Dies Natalis Solis Invicti). Η επιλογή αυτής της ημέρας ως ημέρας γέννησης του Χριστού είχε να κάνει με την προσπάθεια αντικατάστασης των παγανιστικών (μη χριστιανικών) γιορτών που τηρούνταν εκείνον τον καιρό.

Αντικείμενο στολισμού των ημερών αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια το χριστουγεννιάτικο δέντρο, κατά προτίμηση Έλατο, που στολίζει τα κλαδιά του με μπάλες και φωτάκια για να υποδεχθεί στις ρίζες του τα δώρα του Άι Βασίλη. Το δέντρο αποτελούσε ένα αντικείμενο  στολισμού και στην αρχαιότητα αλλά και μετέπειτα στα βυζαντινά χρόνια. Λίγο αργότερα, ιδιαίτερα σε περιόδους ξενιτιάς,  φαίνεται να επικρατεί το στολισμένο καράβι.  Τα παιδιά που έμεναν πίσω, οπλισμένα με πολλή φαντασία, συνήθιζαν να κατασκευάζουν μόνα τα παιχνίδια τους, χρησιμοποιώντας ό,τι είχαν πρόχειρο· συνήθως, ξύλο και λίγο χαρτί ή κουρέλια. Τα περισσότερα κατέληγαν να φτιάχνουν το παραδοσιακό, πλέον, καραβάκι, εμπνευσμένα από τα μακρινά ταξίδια των αγαπημένων τους προσώπων και τη νοσταλγία να τα ξαναδούν. Ωστόσο,  το πρώτο δέντρο στην Ελλάδα – πιθανότατα ένα έλατο – στολίστηκε το 1833, στα ανάκτορα του βασιλιά Όθωνα, στο Ναύπλιο.

Ας θυμηθούμε όμως και τα χαρούμενα τραγούδια των ημερών. Τα κάλαντα, στον ελληνικό χώρο, προήλθαν από τις Βυζαντινές Καλένδες. Ανάγονται, κατά τύπο και όχι βεβαίως κατά περιεχόμενο, από γνωστό έθιμο των αρχαίων Ελλήνων. Η ποικιλία τους ξεχωρίζει από τόπο σε τόπο ανάλογα με τη διάλεκτο που χρησιμοποιείται και τα διαφορετικά έθιμα που τα συνοδεύουν. Πέρα από την παράδοση του παρελθόντος, η βιομηχανία του τραγουδιού έχει μορφοποιήσει τα τραγούδια αυτά σε στίχους «μοντέρνους» κατά τα πρότυπα των ακουσμάτων που επικρατούν στη σύγχρονη κοινωνία.

Τι θα συμπλήρωνε όμως το πνεύμα των ημερών; Μα φυσικά το γεύμα των Χριστουγέννων.  Ένα από τα πιο σημαντικά αλλά και κοινότυπο, σε όλη την Ελλάδα, έθιμο είναι το σφάξιμο των χοίρων, το οποίο συμπεριλαμβάνει μια σειρά παραδοσιακών εδεσμάτων. Σήμερα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει εισχωρήσει και η γεμιστή ξενόφερτη  γαλοπούλα και εμπλουτίζει με τη σειρά της την διόλου ευκαταφρόνητη παραδοσιακή κουζίνα του ελληνικού χώρου, που αποτελεί τον λαογραφικό πλούτο των περιοχών μας.

Ο Ιησούς  των Χριστουγέννων,  το δέντρο ή το καραβάκι , τα πατροπαράδοτα κάλαντα με τις  σύγχρονες εκδόσεις τους,  καθώς και οι γαστρονομικές απολαύσεις των ημερών, συνθέτουν μια όμορφη και γιορτινή εικόνα των Χριστουγέννων. Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την ανθρωπιά και τη συμπόνια ολοκληρώνουν το πνεύμα των ημερών. Μία ανθρωπιά που σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Καλές γιορτές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ