Μία ακόμη παγκόσμια πρωτιά κατέγραψε η Νορβηγία, που τη ζηλεύουμε για τα πετρέλαιά της, το κοινωνικό της κράτος και την ευφυΐα της να μείνει εκτός Ε.Ε. (δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα αυτή γεννήθηκε ο εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής του σκακιού).

Η χώρα των φιορδ έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο που καταργεί τις αναλογικές ραδιοσυχνότητες. Από τις 11.11 π.μ. χθες τοπική ώρα (12.11 μ.μ. στην Ελλάδα) άρχισαν στον Αρκτικό Κύκλο να σιγούν οι σταθμοί που εκπέμπουν στα FΜ, με απώτερο στόχο ως το τέλος του χρόνου ολόκληρο το φάσμα να έχει γίνει ψηφιακό (Digital Audio Broadcasting ή DAB).

H νορβηγική κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτό θα μειώσει το κόστος λειτουργίας, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες των σταθμών να επενδύσουν περισσότερα στο πρόγραμμα και να προσφέρουν στους ακροατές τους καλύτερο ήχο, που θα φτάνει ευκολότερα στις ψηλές βουνοκορφές, στα φιορδ και τις εσχατιές αυτής της αχανούς χώρας.

Η γεωμορφολογία του νορβηγικού εδάφους και η αραιή διασπορά των 5,25 εκατομμυρίων κατοίκων καθιστούσαν ιδιαίτερα δαπανηρή την τεχνολογία των FM. Τα μακρά και τα μεσαία, άλλωστε, έχουν καταργηθεί από καιρό. Η κυβέρνηση, λοιπόν, αποφάσισε ότι από τη στιγμή που το 70% των νοικοκυριών ακούει ψηφιακές συχνότητες ήταν καιρός να απαλειφθεί η «απαρχαιωμένη» τεχνολογία, που μας φέρνει νοσταλγικές μνήμες της εφηβείας.

Η κύρια ένσταση αφορά στους 2,3 εκατομμύρια Νορβηγούς αυτοκινητιστές που δεν έχουν ψηφιακούς δέκτες και θα ήταν επικίνδυνο να μείνουν χωρίς οδική πληροφόρηση μέσα στη βαρυχειμωνιά. Οι 2 στους 3 Νορβηγούς θεωρούν βιαστική την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, καθώς θα ταλαιπωρήσει και τους ηλικιωμένους, που δεν είναι εξοικειωμένοι στις νέες τεχνολογίες.

Να σημειωθεί ότι το 2011 η Μπούντεσταγκ απέρριψε την κατάργηση της μπάντας των FM στη Γερμανία, ενώ αντίστοιχες επιφυλάξεις αναστέλλουν προς το παρόν την επανάληψη του ριζοσπαστικού νορβηγικού πειράματος σε Γαλλία, Βρετανία, Δανία και Ελβετία.

Πηγή : eleftherostypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ