Τι θα μπορούσε να αναφέρει κανείς για το διαδίκτυο εν έτη 2017; Από τη μία ένα εργαλείο, που προσθέτει ευελιξία στη ζωή μας, με την πληθώρα εφαρμογών και την εύκολη μετάδοση πληροφορίας, ενώ από την άλλη μας παρασέρνει σε ένα βούρκο παραφιλολογίας με την αναμετάδοση αφιλτράριστων ειδήσεων. Ένα συνονθύλευμα από ψευδείς μαρτυρίες και περιστατικά με αναξιόπιστη και μη αποδεδειγμένη ισχύ.

Μία κατηγορία αναξιόπιστων πληροφοριών αποτελούν οι διάφορες ιστοσελίδες αμφίβολης προέλευσης. Σελίδες του ίντερνετ και ιδιαίτερα κοινοποιήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τύπου facebook, αναμεταδίδουν ανυπόστατο πληροφοριακό υλικό με τους εξής ευτράπελους τίτλους: « ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ! ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ…..»! Τέτοιου είδους αναρτήσεις χρησιμοποιούν πολύ συχνά φημισμένα ονόματα παρουσιαστών, τραγουδιστών και ηθοποιών. Φυσικά το περιεχόμενο της είδησης ουδεμία σχέση έχει με τον φαντασμαγορικό τίτλο που έχει προστεθεί, για να καταπλήξει όσους αναζητούν μανιασμένα την «είδηση» της ημέρας.

Αν απομακρυνθούμε βέβαια από την αβάσταχτη ελαφρότητα του «καλλιτεχνικού» κόσμου, βλέπουμε μια άλλη θεματολογία «θρησκευτικού» περιεχομένου να παρεισφρέει στα μύχια του μυαλού μας. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πραγματικά ντόρος με τις «προφητείες» του πατέρα Παΐσιου. Οι λέξεις, οι φράσεις και οι κουβέντες ενός αγιορείτη μοναχού έχουν γίνει σήμα κατατεθέν και έχουν διαφημιστεί όσο τίποτα στα πέρατα της ελληνικής επικράτειας. Δεν είναι περίεργο βέβαια πως πίσω από την «ιερή» αυτή προπαγάνδα βρίσκονται κερδοσκόποι βιβλίων και άνθρωποι που σφετερίζονται τα λόγια ενός μοναχού που δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή για να υπερασπιστεί την πατρότητα και το δικαίωμα του λόγου του. Εξίσου παραπλανητικοί τίτλοι και εδώ μιλάνε για προφητείες εις τους αιώνας των αιώνων. « ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ή ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ»! Οι εν λόγω «προφητικές» ρήσεις έχουν στόχο τους βαθιά φανατικούς θρησκευόμενους που κάθε άλλο παρά για την αληθινή φύση των πραγμάτων ενδιαφέρονται. Ιδιαίτερα, όταν οι ρήσεις αυτές εμπλέκουν και πολιτικό περιεχόμενο, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς για τον αμφίβολο χαρακτήρα τους.

Επιπλέον, καθώς βαδίζουμε προς τα κοινά και αφήνουμε πίσω μας το «γνήσιο» θρησκευτικό ενδιαφέρον, παρατηρούμε και εδώ σελίδες του διαδικτύου με παραμυθένια επικάλυψη ατεκμηρίωτων στοιχείων. Οι περισσότερες «ειδήσεις» της στιγμής, αφορούν την υποτιθέμενη διαμάχη Πούτιν vs Ερντογάν. Σελίδες με τη γαλανόλευκη φιλοξενούν στο «σαλόνι» τους τα δύο θεριά του παραμυθιού! Εκθαμβωτικοί οι τίτλοι των κειμένων και εδώ. «ΣΟΚ! ΠΑΓΩΣΕ ΟΛΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ! ή ΣΥΝΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ! ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ»! Πραγματικά, μία ακόμη περίπτωση που ουδεμία σχέση έχει το περιεχόμενο με τον πολλά υποσχόμενο τίτλο του. Ακόμη βέβαια και αυτή η περίπτωση ψεύτικης δημοσίευσης, δεν παύει να έχει τους οπαδούς της. Ένα κοινό ημιμαθές , έτοιμο ανά πάσα στιγμή να ταχθεί φανατικά υπέρ της μίας πλευράς, αγνοώντας την ρεαλιστική πληροφόρηση και δημιουργώντας κόσμους στον πολιτικά «ενάρετο» νου του.
Αδιαμφισβήτητα λοιπόν το διαδίκτυο έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας. Μέσα από κόσμους όμορφους, χρήσιμους, έξυπνους, ευέλικτους και ταυτόχρονα στενόμυαλους, ψεύτικους, αναπόδεικτους και φανφαρόνους. Η σωρεία των δεύτερων έχει καταστεί επικίνδυνη. Επικίνδυνη για το πνεύμα, τη σκέψη, την παιδεία και τα δημοκρατικά ιδεώδη. Ένας κόσμος που τρέφεται και αυτοσυντηρείται με ψέματα, μόνο με ψέματα μπορεί οικτρά να επιβιώσει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ