Εδώ και καιρό, ο φορέας πολιτών ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ, επιχειρεί να συνθέσει όλα τα κομμάτια της Ιστορίας της Ροδόπολης, προκειμένου να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.  Ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί είναι και αυτό της σύνδεσης της Ροδόπολης με τον «σύγχρονο Διγενή Ακρίτα της Κύπρου», τον Γρηγόρη Αυξεντίου.
Για το συγκεκριμένο θέμα, σχεδόν από την ίδρυση του φορέα μας, το 2007, διενεργούμε συστηματική έρευνα, προκειμένου να συνδέσουμε, με αποδείξεις και όχι εικασίες, τον Κύπριο ήρωα με την Ροδόπολη, ακολουθώντας μαρτυρίες παλαιών Ροδοπολιτών, σύμφωνα με τις οποίες, ο Γρηγόρης Αυξεντίου είχε υπηρετήσει ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός στο στρατόπεδο της Ροδόπολης, ενώ είχε αγωνιστεί και στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού Ροδόπολης.
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΡΕΥΝΑ
Ήταν το 2006, όταν ο Ολυμπιακός Ροδόπολης αποφασίζει να τιμήσει τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ομάδας, με αφορμή τα ογδόντα (80) χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου, το 1926. Τότε, στο Δ.Σ. του Ολυμπιακού Ροδόπολης βρίσκονταν δύο από τα ενεργά μέλη του φορέα μας (Θόδωρος Δημητριάδης και Χρήστος Γεωργιάδης), οι οποίοι και είχαν -όπως και τα άλλα μέλη του Δ.Σ.- ενεργό συμμετοχή στην διοργάνωση της εκδήλωσης.
Μέσα από την αναζήτηση των ονομάτων όλων των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, προέκυψε ότι και ο Γρηγόρης Αυξεντίου είχε αγωνιστεί στην ομάδα του Ολυμπιακού Ροδόπολης, κατά το διάστημα που υπηρετούσε στο στρατόπεδο της Ροδόπολης, ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός και πριν κατεβεί στην Κύπρο για την οργάνωση του απελευθερωτικού αγώνα και την τελική θυσία του…
Μάλιστα, οι μαρτυρίες ανέφεραν και συγκεκριμένα δεδομένα, όπως το ότι ο Αυξεντίου αγωνίζονταν με ψευδώνυμο, καθώς δεν ήθελε να φαίνεται το πραγματικό του όνομα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής είχαν εκπλαγεί, όταν οι εφημερίδες της εποχής είχαν την φωτογραφία του νεκρού ήρωα, στο πρόσωπο του οποίου σχεδόν όλοι είχαν αναγνωρίσει τον άνθρωπο που ζούσε ανάμεσά τους για αρκετό διάστημα.
Η εκδήλωση για τους παλαίμαχους του Ολυμπιακού Ροδόπολης είχε ολοκληρωθεί, αλλά το κενό στην Ιστορία της Ροδόπολης υπήρχε και αφορούσε στην σύνδεση με τον Γρηγόρη Αυξεντίου…
Λίγους μήνες μετά, ιδρύθηκε η ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ και μία από τις προτεραιότητες του φορέα ήταν η ανάδειξη της πραγματικής Ιστορίας της Ροδόπολης, μέσα από ακράδαντα στοιχεία και δεδομένα. Έτσι, μεταξύ άλλων, ξεκίνησε και η έρευνα για το αν ο Γρηγόρης Αυξεντίου είχε υπηρετήσει στην Ροδόπολη και, το σπουδαιότερο, πώς θα μπορούσε να αποδειχθεί αυτό.
ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
Η αλήθεια είναι ότι η αναζήτηση λεπτομερειών στην υπόθεση του Γρηγόρη Αυξεντίου, μόνο εύκολη δεν ήταν.
Αρχικά, έπρεπε να δούμε πού έπρεπε να απευθυνθούμε και, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη μας επιλογή ήταν το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Όμως δεν ήταν εύκολη η αναζήτηση πληροφοριών, λόγω του επιχειρησιακού χαρακτήρα της αποστολής του Αυξεντίου στην Ελλάδα και, ειδικότερα, στην Ροδόπολη.
Έτσι, απευθυνθήκαμε και στο Γενικό Επιτελείο της Κύπρου, χάρη στην πολύτιμη αρωγή και του απόστρατου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού, κ. Σταύρου Κυνηγόπουλου, τον οποίο αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσουμε και δημοσίως. Δυστυχώς, ούτε η πρώτη μας επαφή με την Κύπρο απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα…
Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπήρχε ήταν ότι οι περισσότεροι μπέρδευαν την Ροδόπολη με την …Ροδόπη, κάτι που έχει επηρεάσει και τις πρόσφατες αναρτήσεις του διαδικτύου (wikipedia κτλ.).
Πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε στην αναζήτηση πραγματικών πληροφοριών, υπήρχε και το δεδομένο ότι άλλες περιοχές της Ελλάδας, είχαν …προλάβει να ιδρύσουν ακόμη και Μουσεία, ενώ ο τότε Δήμος Κερκίνης δεν έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα…
Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η ανάρτηση που είχαμε, στις 09 Απριλίου 2010, όπου αναφέρονταν:

Με αφορμή τη συμπλήρωση 55 ετών, από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων κατακτητών, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης στο Δήμο Μουριών του νομού Κιλκίς, μπροστά στην προτομή του μεγαλύτερου σύγχρονου ήρωα από την Κύπρο, Γρηγόρη Αυξεντίου.
Λεπτομέρεια 1η: ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν απλώς διερχόμενος από την περιοχή των Μουριών, ωστόσο, οι κάτοικοι και οι τοπικοί άρχοντες είχαν την πρόνοια να κατασκευάσουν μνημείο προς τιμήν του ήρωα και να καθιερώσουν εκδηλώσεις μνήμης κάθε 1η Απρίλη!
Λεπτομέρεια 2η: η Ροδόπολη είχε την τύχη να φιλοξενήσει τον Αυξεντίου, ο οποίος υπηρετούσε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, πριν αναλάβει ένοπλη δράση και συμμετοχή στον αγώνα ανεξαρτησίας της Μεγαλονήσου. Παράλληλα, είχε συμμετοχή στα κοινά του χωριού, με κορυφαίο παράδειγμα την εγγραφή του στην ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Ροδόπολης!!!
Κι όμως, όλα αυτά τα χρόνια, ουδείς τοπικός άρχοντας μπήκε στον κόπο να ασχοληθεί με την ανάδειξη αυτού του ιστορικού δεδομένου και την αξιοποίησή του!
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΟΔΟπολίτη: 
1. το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σε γνώση του σημερινού Δημάρχου Κερκίνης, Ιάκωβου Ιακωβίδη, εδώ και τουλάχιστον μια 3ετία, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια σοβαρή εξέλιξη. 
2. μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένονται εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα, μετά από πρωτοβουλίες πολιτών που είχαν ασχοληθεί και κατά το παρελθόν με το ζήτημα της ανάδειξης της σύνδεσης του Γρηγόρη Αυξεντίου με το χωριό της Ροδόπολης.
Είναι προφανές ότι κάποιοι αναδεικνύουν επιλεκτικά την Ιστορία της περιοχής, 
είτε λόγω ανεπάρκειας 
είτε λόγω υπερβολικής συμπάθειας ή εμπάθειας για κάποια μέρη…

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Επί σειρά ετών, η προσπάθεια γίνονταν στο μέτρο του δυνατού και με φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών του φορέα ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ. Ωστόσο, καθώς ο καιρός περνούσε και προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, έπρεπε να αναλάβουν συγκεκριμένα άτομα την συγκεκριμένη αποστολή.
Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια, το βάρος του συντονισμού της έρευνας και της αξιοποίησης των στοιχείων το έχουν αναλάβει οι Τάσος Δημητριάδης και Θόδωρος Δημητριάδης -και είμαστε πολύ περήφανοι για όσα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά και πολύ αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει οριστική και θετική κατάληξη στην όλη υπόθεση.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα, όπως:
1. Καταγεγραμμένες μαρτυρίες παλαιών Ροδοπολιτών.
2. Φωτογραφικό υλικό, από την παρουσία του Γρηγόρη Αυξεντίου στην Ροδόπολη.
3. Δημοσιεύσεις, όπως, για παράδειγμα, το παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο «Χωμάτινοι Δρόμοι» του Κωστή Τσινεκίδη (εκδ. ΟΡΦΕΑΣ, σελ.74):
GA
Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθειά μας ήταν απλοί Ροδοπολίτες, που συνέβαλαν με τις μαρτυρίες τους, ο φίλος και σημαντικός συνεργάτης της ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ, κ. Κώστας Ράφτης, ενώ κάθε επαφή με Κυπρίους και Έλληνες αξιωματούχους αποδείχθηκε χρήσιμη.
ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Οι υπεύθυνοι εκπρόσωποι της ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ, Τάσος Δημητριάδης και Θόδωρος Δημητριάδης, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για τη μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου, η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο Κιλκίς, στις 11 και 12 Μαρτίου 2017.

Στην εκδήλωση αυτή τα μέλη μας συναντήθηκαν με όλη την Κυπριακή αποστολή ενημερώνοντάς την για τον Αυξεντίου και τη σχέση του με τη Ροδόπολη, ενώ συνομίλησαν και με τον Δήμαρχο Λύσης και συγγραφέα, κ. Καουρή, με τον συναγωνιστή του Αυξεντίου, κ. Ευσταθίου, ο οποίος ήταν μαζί του στις τελευταίες του στιγμές στο κρησφύγετο του, καθώς και με τον εκπρόσωπο του Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α 1955–1959 και ξάδελφο του Αυξεντίου, κ. Γρηγορά.
Ο κ. Καουρής ενημερώθηκε αναλυτικά για τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας και τα οποία αποδεικνύουν το πέρασμα του Αυξεντίου από τη Ροδόπολη Σερρών.
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Σεβόμενοι την θεσμική ιεραρχία και δικαιοδοσία, σκοπεύουμε να αιτηθούμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σιντικής, κ. Φώτιο Δομουχτσίδη, όπου οι εκπρόσωποι της ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ θα παρουσιάσουν τα δεδομένα και το σκεπτικό μας.
Ο απώτερος στόχος μας δεν είναι η δημιουργία εντυπώσεων, εν είδει «επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων» ούτε να βγούμε φωτογραφίες ή να κάνουμε χειραψίες για το θεαθήναι. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχαμε ως προτεραιότητα να διαφημίζουμε τον φορέα ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ, αλλά να προσπαθούμε να εργαζόμαστε, μεθοδικά και συστηματικά, για ουσιαστικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την τοπική κοινωνία της ευρύτερης περιοχής της Ροδόπολης (σιδηροδρομική σύνδεση, οδικό δίκτυο, παζάρι, Κέντρο Υγείας κ.ά.) -και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει…
Προσβλέπουμε σε μια καλή συνεργασία και με την σημερινή Δημοτική Αρχή του Δήμου Σιντικής, προκειμένου να υλοποιηθεί μία τιμητική εκδήλωση, αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας και οριστικής σύνδεσης του Γρηγόρη Αυξεντίου με την Ροδόπολη, το συντομότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ