Βαδίζοντας στα μονοπάτια του 21ου αιώνα και αναπτύσσοντας τον καθημερινό τρόπο ζωής μας, ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με το άλλοτε διαφορετικό παρελθόν. Συνήθειες των παλαιότερων χρόνων  αντικαθίστανται από τα νέα δεδομένα και τις μοντερνιές της αλλαγμένης κατά πολύ διαβίωσης. Ένα φαινόμενο που εξελίσσεται είναι και η μόδα. Παλιότερα οι τάσεις απαιτούσαν, η μόδα να εισάγεται από την εμφάνιση και το λεγόμενο styling των ηθοποιών, τραγουδιστών ή μοντέλων. Σήμερα, τα δεδομένα αλλάζει ο χώρος του ποδοσφαίρου. Εξάλλου, όταν λέμε μπάλα δεν εννοούμε μόνο το στρογγυλό αντικείμενο που κλωτσιέται από τα επιδέξια πόδια των παικτών, αλλά και το ίδιο το άθλημα. Η μπάλα περιλαμβάνει όμως αποκλειστικά τη διαδικασία ενός παιχνιδιού; Εδώ και δεκαετίες όχι. Η μπάλα ή το ποδόσφαιρο,  εσωκλείουν μέσα τους έναν ολόκληρο πολιτισμό και μια κουλτούρα που μεταδίδεται αστραπιαία στα μέλη μιας κοινωνίας. Το ίδιο αστραπιαία φυσικά μεταδίδεται και η μόδα.

Ας θυμηθούμε τα σύγχρονα, νεανικά χτενίσματα που βλέπουμε να κοσμούν τα κεφάλια των λιλιπούτειων οπαδών  μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Διάσημα χτενίσματα σαν του Ντέιβιντ Μπέκαμ είχαν σαρώσει τα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης πριν αρκετά χρόνια. Το εν λόγω χτένισμα μάλιστα κόστιζε, θυμάμαι, μια περιουσία στα κομμωτήρια. Οι ίδιες εναλλασσόμενες κομμώσεις συμβαδίζουν με τα νεότερα χρόνια και τους νεότερους παίχτες του εγχώριου και διεθνούς βεληνεκούς.

Επειδή βέβαια η μόδα δεν μένει μόνο στο «σκάλπ», αλλά προχωρά και στο υπόλοιπο σώμα, στις μέρες μας όλο και περισσότερα παιδιά αποκτούν τα «πρωτότυπα» τατουάζ των ποδοσφαιριστών. Σκούρα πρασινωπά σχέδια και διακλαδώσεις διακοσμούν τα μπράτσα των επίδοξων μιμητών. Δράκοι και σύμβολα ασιατικής προέλευσης  «στολίζουν» τους βραχίονες  και τις γάμπες των νεανικών, ερασιτεχνικών, αθλητικών ομάδων. Ακόμα και ανήλικοι έχουν διεισδύσει ωραιότατα στο «παιχνίδι» αυτό του θαυμασμού και της μίμησης των τεράστιων προτύπων.

Σίγουρα τα πρότυπα δεν σταματούν εκεί αλλά συνεχίζουν να εξασκούν τον ισχυρό υπνωτισμό τους και στην ενδυμασία. Χρωματιστά Τ-shirts με αναγραφόμενα τα νούμερα των διάσημων παικτών, πανάκριβα αθλητικά υποδήματα στα έντονα χρώματα που λανσάρουν οι βιομηχανίες της πειθούς και άλλα τόσα «εξαρτήματα» που επιβάλλουν την ωραιοποίηση των ανθρώπων βάσει των κορυφαίων αθλητών.

Οι ποδοσφαιρικές ικανότητες ενός αθλητή αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τα μικρά παιδιά που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια πορεία καριέρας ανάλογη με το ίνδαλμά τους. Η προσπάθεια και τα όνειρα όμως  δεν περιορίζονται στην τεχνική του αθλήματος αλλά παρασύρονται σε ένα βούρκο βιομηχανικής εκμετάλλευσης και υιοθέτησης στιλιστικών συμπεριφορών. Ο οποιοσδήποτε φημισμένος παίκτης ποδοσφαιρικής ομάδας δεν μεταλαμπαδεύει αξίες αλλά γίνεται το επίκεντρο ενός τρόπου ζωής. Ένας τρόπος ζωής «γλυκοζήλευτος» για τα πλούτη, την ομορφιά, τη δόξα και την ικανοποίηση του εσωτερικού εγωισμού. Ας διαποτιστεί λοιπόν η ψυχή των παιδιών από εθελοντισμό και γνήσιο ενδιαφέρον για την άθληση παρά από τις πασαρέλες των γηπέδων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ