Ραγδαίες και θετικές είναι οι εξελίξεις στην προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας, σχετικά με την σύνδεση της Ροδόπολης Σερρών και του Κύπριου ήρωα, Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ειδικότερα, το περασμένο Σάββατο, 01 Απριλίου, οι εκπρόσωποι της ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ, Θόδωρος Δημητριάδης και Τάσος Δημητριάδης, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ολοκλήρωση της έρευνας, παραβρέθηκαν εκδήλωση «Ο Αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α 1955-1959», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Σερρών «Ευαγόρας Παλλικαρίδης».

Η βραδιά είχε πολύ συγκινητικές στιγμές και ανάδειξε άγνωστες ή λιγότερο γνωστές πτυχές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, μέσα από εξιστόρηση μαρτυριών και την προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Μάλιστα, υπήρξε συγκεκριμένη αναφορά στην θητεία του Γρηγόρη Αυξεντίου στην Ροδόπολη, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω, χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Σιντικής, κ. Φώτιος Δομουχτσίδης, ο οποίος επανέλαβε στους εκπροσώπους της ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ, την βούληση της Δημοτικής Αρχής να σταθεί δίπλα στην προσπάθεια που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ευόδωσής της.

Στο περιθώριο της συνάντησης, οι κ.κ. Θόδωρος Δημητριάδης και Τάσος Δημητριάδης είχαν την ευκαιρία για κατ’ιδίαν συζητήσεις, τόσο με τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη, κ. Αντώνη Μανδρίτη, όσο και με επιτελείς του Στρατού.

Το κοινό συμπέρασμα όλων των συζητήσεων είναι ότι όλες οι πλευρές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την σύνδεση του Γρηγόρη Αυξεντίου με την Ροδόπολη Σερρών.

Ως ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ, έχουμε ήδη μεταφέρει προς την Δημοτική Αρχή Σιντικής ένα συγκεκριμένο, αν και πρωτόλειο, πλαίσιο δράσης, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου, σε διαχρονική βάση. Η πρότασή μας, περιλαμβάνει την μετονομασία μίας οδού της Ροδόπολης (σ.σ. συνολικά, το ζήτημα της ονομασίας των οδών της Ροδόπολης έχει τεθεί προ πολλού και παραμένει σε εκκρεμότητα…), καθώς και την δημιουργία μιας προτομής του Γρηγόρη Αυξεντίου ή ενός μνημείου-αφιέρωσης στον κυπριακό απελευθερωτικό Αγώνα. Επίσης, πάντα σε συνεννόηση και με την Τοπική Κοινότητα Ροδόπολης, θα μπορούσε να εξεταστεί ακόμη και η ονομασία ενός κτιρίου της Κοινότητας με το όνομα του Κύπριου ήρωα. Ασφαλώς, βασική αιχμή αποτελεί η ετήσια διοργάνωση εκδήλωσης μνήμης της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Είναι προφανές, ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο μιας υπόθεσης που μας έχει απασχολήσει επί σειρά ετών.
Είναι επίσης προφανές, ότι πολλοί θα σπεύσουν να «πιστωθούν» τα θετικά από την θετική έκβαση της έρευνας και της προσπάθειάς μας, ανεξάρτητα από αν και κατά πόσο έχουν βοηθήσει ή πρόκειται να βοηθήσουν.

Ως ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ, παραμένουμε πιστά και αταλάντευτα στην βασική μας θέση: ας γίνεται το καλό για τον τόπο και ας το «πιστώνεται» οποιοσδήποτε…
Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι μέσα από τα Μ.Μ.Ε., ιδίως μέσα από το rodopolis.net, ο απλός κόσμος θα έχει την ευκαιρία να μαθαίνει γρηγορότερα και πληρέστερα, όλη την αλήθεια, ώστε να μπορεί να κρίνει τον ρόλο και την προσφορά του καθενός…

TEI-SER

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ