Πρωτομαγιά. Ημέρα των εργατών.
Ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη η εξέγερση των εργατών του Σικάγου το 1886 στις αρχές του Μάη.
Τα εργατικά συνδικάτα διεκδίκησαν ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Να σημειωθεί ότι η Πρωτομαγιά γιορτάζεται και σαν μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης.
Η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας αποφάσισε την 1η του Μάη του 1886 να γίνουν απεργιακές κινητοποιήσεις στο Σικάγο, που ήταν τότε το μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο των Η.Π.Α., ενώ το αίτημά τους μετατράπηκε σε σύνθημα: «Οχτώ ώρες δουλεία, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».
Πάνω από 80,000 εργάτες συμμετείχαν στη διαδήλωση αυτή του Σικάγου.
Εργάτες με τις γυναίκες και τα παιδιά τους πήγαν να διαδηλώσουν εκεί ειρηνικά. Αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1,350 άτομα οπλισμένα ήταν παρατεταγμένες στη γύρω περιοχή.
Κάποια στιγμή ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης έδωσε εντολή να διαλυθεί η συγκέντρωση. Συγχρόνως, κοντά στους αστυνομικούς έσκασε μία βόμβα και τότε οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν και να χτυπούν τους συγκεντρωμένους. Αποτέλεσμα: 8 νεκροί αστυνομικοί και 4 διαδηλωτές. Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία. Να σημειωθεί ότι 8 συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν. Οι τέσσερις από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο και ένας αυτοκτόνησε στη φυλακή. Η δίκη αυτή έθεσε τα θεμέλια της εργατικής Πρωτομαγιάς ως εργατικής γιορτής.
Στην Ελλάδα, η πρώτη συγκέντρωση Πρωτομαγιάς έγινε το 1892 από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2,000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, αργία την Κυριακή και ασφάλιση κρατική στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.
Και τώρα ερχόμαστε στο σημαδιακό έτος του 1936, με τα γεγονότα των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση της Εγνατίας και Βενιζέλου χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες.
Μία συγκεκριμένη δολοφονία ενός νεαρού με τη μάνα του να κλαίει και να οδύρεται πάνω από το άψυχο σώμα του (σ.σ. η φωτογραφία του άρθρου), ενέπνευσε το μέγιστο ποιητή Γιάννη Ρίτσο να γράψει σε μια νύχτα, έχοντας τη φωτογραφία αυτή μπροστά του, το συγκλονιστικό ποιητικό του έργο «Επιτάφιος».
Επίσης, να σημειωθεί ότι στην Καισαριανή την 1η Μαΐου του 1944, εκτελέστηκαν 200 Έλληνες κομουνιστές οι οποίοι μεταφέρθηκαν από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στο σκοπευτήριο Καισαριανής.
Επειδή η ουσία δεν είναι τα λουλούδια και η Άνοιξη (έχουμε τρεις μήνες να την απολαύσουμε) θα προσπαθήσουμε με λίγα λόγια να πούμε πολλά για την Πρωτομαγιά μέσα από τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου στον «Επιτάφιο» που μελοποιήθηκαν από το Μίκη Θεοδωράκη και τραγουδήθηκε από το Γρηγόρη Μπιθικώτση.
«Γιε μου, σπλάχνο των σπλάχνων μου, καρδούλα της καρδιάς μου,
πουλάκι της φτωχιάς αυλής, ανθέ της ερημιάς μου,
Πώς ‘κλείσαν τα ματάκια σου και δεν θωρείς που κλαίω
και δε σαλεύεις, δε γρικάς τα που πικρά σου λέω; …
…Μέρα Μαγιού μου μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω,
άνοιξη, γιε, που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω
Στο λιακωτό και κοίταζες και δίχως να χορταίνεις
άρμεγες με τα μάτια σου το φως της οικουμένης…»
Ακολουθεί το τραγούδι, όπως δημοσιεύεται στο youtube:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ