Στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν σε αναδιαρθρώσεις δανείων «προβληματικών» επιχειρήσεων αναμένεται να προχωρήσουν από τον άλλο μήνα οι τράπεζες, αλλά και οι εξειδικευμένες ξένες εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων που έχουν πάρει άδεια λειτουργίας στη χώρα μας.

Η ψήφιση σχετικής διάταξης για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του Δημοσίου που υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων -η οποία δρομολογείται για τα μέσα Μαΐου- αναμένεται να «ξεκλειδώσει» σχέδια τα οποία έχουν καταστρωθεί εδώ και αρκετό καιρό από τα επιτελεία των τραπεζικών ομίλων. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με τις αλλαγές που προωθούνται στη φορολογική μεταχείριση των ζημιών από διαγραφές – πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και την ενεργοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στη σημαντική αποκλιμάκωση των «κόκκινων» δανείων.

 Για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, οι τράπεζες χρησιμοποιούν διαφορετικές «φόρμουλες» ανάλογα με την περίπτωση.

Σε γενικές γραμμές, εξετάζουν το προφίλ του επιχειρηματία και αν αυτός έχει την πρόθεση να βοηθήσει με προσωπικές «ενέσεις» ρευστότητας το σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα καταστρωθεί, τη μελέτη βιωσιμότητας από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα «ξεσκονίσει» τα… χαρτιά της εταιρείας, το προωθούμενο business plan (μειώσεις δαπανών, προβλέψεις εσόδων) και το κυριότερο την ύπαρξη ή όχι στρατηγικών επενδυτών.

Σε περίπτωση που υπάρχει «κούρεμα» των δανείων, το ύψος θα καθορίζεται με βάση τη δυνατότητα που έχει η εταιρεία να αποπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να κινδυνεύει να ξαναγίνει προβληματική. Η απόκτηση του μετοχικού ελέγχου από τις τράπεζες αποτελεί ύστατη λύση στις περιπτώσεις υπερχρεωμένων εταιρειών όπου δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής και ο μέτοχος πλειοψηφίας δεν βάζει το χέρι στην τσέπη, είτε επειδή δεν έχει χρήματα είτε επειδή δεν το επιθυμεί.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στις πρακτικές που ακολούθησαν τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες σε εταιρείες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα τα οποία καθιστούσαν εξαιρετικά επισφαλή ακόμη και τη συνέχιση λειτουργίας τους.

Ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη και πιο δύσκολη προσπάθεια «διάσωσης» προβληματικής και υπερχρεωμένης επιχείρησης, αυτή της Μαρινόπουλος, ακολουθήθηκε ένας συνδυασμός κινήσεων, ο οποίος περιελάμβανε την είσοδο στρατηγικού επενδυτή (της Σκλαβενίτης) -ο οποίος συνεισφέρει στο νέο σχήμα με κεφάλαια ύψους 115 εκατ. ευρώ- και την πρόσθετη χρηματοδότηση από τις τράπεζες με ακόμη 400 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί ωστόσο η μεταφορά μέρους του ενεργητικού και των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος μέσω υπαγωγής στον προπτωχευτικό και η διαγραφή οφειλών προς τους προμηθευτές ύψους 580 εκατ. ευρώ (δηλαδή σε ποσοστό 50%).

Η Νίκας
Αλλη μία υπόθεση στην οποία δόθηκε λύση ύστερα από προσπάθειες αρκετών ετών αφορά την αλλαντοβιομηχανία Νίκας. Και σε αυτή την περίπτωση είχαμε την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή, της Chipita, με παράλληλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 2,33 εκατ. ευρώ, την ανταλλαγή χρέους ύψους 17 εκατ. ευρώ με ακίνητα, την τροποποίηση όρων αποπληρωμής δανείων αλλά και με ένα… γενναίο «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων της τάξης του 67,7%.

Στις αρχές της χρονιάς ολοκληρώθηκε, ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, η συμφωνία εξυγίανσης του ομίλου Δάβαρη (Huyn­dai Hellas, KIA Hellas) από τις τράπεζες με τη συμμετοχή του ομίλου Βασιλάκη (Derasco) ως στρατηγικού επενδυτή. Η συμφωνία προέβλεπε μερική διαγραφή χρέους, μέσω της υπαγωγής των δύο εταιρειών σε διαδικασία εξυγίανσης με βάση της διατάξεις του άρθρου 106 β.

Παράλληλα προβλεπόταν η επανακεφαλαιοποίηση των δύο εταιρειών από την Derasco με συνολικά κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί συνολικά στο 70% των μετοχών των δύο εταιρειών.

Επίσης, η Μπουτάρης υπέγραψε συμφωνία με τις συστημικές τράπεζες για επιμήκυνση των δανείων και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 15 χρόνια, τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης με χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας, ενώ παράλληλα διατηρείται το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και το management της εταιρείας. Ακόμη δόθηκε περίοδος χάριτος 1 έτους -κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκοι-, αποφασίστηκε η πώληση θυγατρικών εταιρειών, ενώ συμφωνήθηκε ακόμη η σταδιακή αποπληρωμή στο ακέραιο όλων των προμηθευτών της εταιρείας.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ και των συστημικών τραπεζών για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Παρέχεται η δυνατότητα στην εταιρεία για έκδοση νέου δεκαετούς ομολογιακού δανείου 54,3 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποπληρώσει την υφιστάμενη οφειλή προς τις τράπεζες.

Τέλος, στην περίπτωση της Sato συμφωνήθηκε να πληρωθεί το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεών της (24,2 εκατ.) σε 9 ισόποσες δόσεις (την πρώτη στο τέλος του 2021) και μία επιπλέον στη λήξη (31/12/2030), ίση με το 60% της συνολικής απαίτησης και το 100% του συνόλου των τόκων που έχουν κεφαλαιοποιηθεί έως και την 31/12/2018. Παράλληλα το επιτόκιο ορίστηκε στο Euribor τριμήνου συν 3%.

ΕΠΤΑ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Ο κύκλος των επαφών με στρατηγικούς επενδυτές

Το πλάνο αναδιάρθρωσης με τη συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή -ειδικότερα για εταιρείες ειδικού βάρους ή σπουδαιότητας του κλάδου όπου δραστηριοποιούνται- προβλέπει συνήθως «κούρεμα» δανείων ή και οφειλών, πώληση περιουσιακών στοιχείων και εισροή «φρέσκου» χρήματος από τους νέους επενδυτές ή και τους υφιστάμενους μεγαλομετόχους.

Στην κατηγορία αυτή βρίσκεται ο κλάδος της Ιχθυοκαλλιέργειας, όπου οι τράπεζες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο του Νηρέα και της Σελόντα μέσω της μετατροπής του χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον επτά επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά των δύο μεγαλύτερων ομίλων του κλάδου εγχώριων ομίλων ιχθυοκαλλιεργειών και πιο συγκεκριμένα η AMERRA Capital Management (η οποία έχει ήδη αποκτήσει την Ανδρομέδα), η H.I.G Capital (που έχει εξαγοράσει τη Μαΐλλης από τις τράπεζες), η Rhone Capital, η Oaktree, η Fortress, η Lone Star και η τουρκική Kilic.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάθεση φακέλου προς τους πιστωτές από την Jetoil και τη Cetracore Energy -η οποία αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή που ενδιαφέρεται για την εξαγορά της εταιρείας- προκειμένου να προχωρήσει η υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα και κατόπιν να ολοκληρωθεί το deal.

Σημειώνεται ότι πίσω από την αυστριακή Cetracore βρίσκεται ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft, ο οποίος ενδιαφέρεται βασικά για τους ιδιωτικούς αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων της ελληνικής εταιρείας (από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια) και όχι τόσο για το δίκτυο πρατηρίων.

Δύο funds
Για τον όμιλο Χαραγκιώνη φέρεται να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από δύο funds, τα οποία έχουν διερευνήσει τις τράπεζες για το αν είναι πρόθυμες να συζητήσουν συμφωνία εξυγίανσης, μέσω της διαδικασίας των άρθρων 106β του πτωχευτικού κώδικα. Η εταιρεία έχει τουλάχιστον 60 επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα στο χαρτοφυλάκιό της και δάνεια που προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ το προωθούμενο σχέδιο που συζητείται περιλαμβάνει την εισφορά νέων κεφαλαίων και το κούρεμα οφειλών.

Υπό τον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πέρασε τον προηγούμενο μήνα και ο όμιλος ΦΑΜΑΡ. Ειδικότερα οι τράπεζες απέκτησαν το 100% των μετοχών της Famar S.A, μητρικής του ομίλου, το οποίο ήταν υποθηκευμένο στις ίδιες ως εξασφάλιση για δάνεια που χορηγήθηκαν σε άλλες εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Μαρινόπουλου. Η απόκτηση του ελέγχου της ΦΑΜΑΡ αποτελεί το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση υφιστάμενου δανεισμού της ύψους 150 εκατ. ευρώ και να χορηγηθεί νέο δάνειο, ύψους 40 εκατ. ευρώ. Η Pillarstone (KKR) αναλαμβάνει να «τρέξει» την εταιρεία, εγκαθιστώντας, σε συνεργασία με τις τράπεζες, νέα διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Pillarstone θα αναλάβει ακόμη να δώσει λύσεις στις περιπτώσεις των εταιρειών Λεμονής (η γνωστή Καλογήρου, με δάνεια της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 80 εκατ. ευρώ) της πτηνοτροφικής μονάδας «Χρυσά Αυγά», μίας επιχείρησης ξυλείας και μίας εταιρείας από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Τέλος, εξελίξεις (με αναδιαρθρώσεις δανεισμού ή και είσοδο στρατηγικού επενδυτή) αναμένονται για αρκετές ακόμη μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες -οι οποίες έχουν οδηγήσει ακόμη και σε διακοπή δραστηριοτήτων- μεταξύ των οποίων είναι η Χαλυβουργία Ελλάδος, η Μπάμπης Βωβός, οι κλωστοϋφαντουργίες Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και Ελληνική Υφαντουργία κ.ά.

ΝΕΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις

Οι τράπεζες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με αρκετές ακόμη μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, μέσω κυρίως της έκδοσης νέων δανείων με πιο ευνοϊκούς όρους.

Σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες βρίσκεται η Ιατρικό Αθηνών για την αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου που είχε λάβει τον Ιούλιο του 2012 και λήγει φέτος. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο ανέρχεται σε 132,8 εκατ. με ομολογίες ύψους 50,3 εκατ. ευρώ να έχουν καταστεί, ήδη, ληξιπρόθεσμες. Η διοίκηση της εταιρείας έχει, ήδη, στα χέρια της προσχέδιο των όρων αναδιάρθρωσης της σύμβασης, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παράταση λήξης του δανείου κατά μια 5ετία με ταυτόχρονη τροποποίηση του προγράμματος αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολογιών.

Η Σφακιανάκης, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση του υφιστάμενου δανεισμού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά ομολογιακά και διμερή δάνεια τα οποία λήγουν τον Αύγουστο του 2017, για την Επίλεκτος η αναδιάρθρωση του δανειακών της υποχρεώσεων έως τον προσεχή Ιούνιο αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες, ενώ και η Δωδώνη Παγωτά βρίσκεται σε συζητήσεις για εξεύρεση βιώσιμης λύσης του τραπεζικού της δανεισμού (ύψους 27 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι στην εταιρεία μετέχουν δύο μεγάλα funds, της Deutsche Bank και της Goldman Sachs.

Τέλος η Lavipharm διαπραγματεύεται με τις τράπεζες συναινετική συνολική αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Σχολιάζοντας μάλιστα κάποια δημοσιεύματα, η διοίκηση ανέφερε ότι «η οικογένεια Λαβίδα εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως την εταιρεία και δεν τίθεται θέμα απώλειας ή παραχώρησης ελέγχου».

Πηγή : ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ