17-08-2019 14:25:04

Χάνα Χοχ: Η πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα του ντανταϊσμού στο doodle της Google

224
0

Tι βλέπουμε τις τελευταίες ώρες  στο doodle της Google; Ένα άγνωστο για τους περισσότερους από εμάς κολάζ. Εκπρόσωπός του η Χάνα Χοχ.

Η Χάνα Χοχ (Hannah Höch – 1 Νοεμβρίου 1889 – 31 Μαΐου 1978) ήταν Γερμανίδα καλλιτέχνιδα του κινήματος του Ντανταϊσμού, δηλαδή της αισθητικής αναρχίας.  Σαν μία από τους πρώτους δημιουργούς του φωτομοντάζ, είναι γνωστή για το έργο της την εποχή της Βαϊμάρης (του μεσοπολέμου).Το φωτομοντάζ αποτελεί έναν τύπο κολάζ, στον οποίο τα επικολλημένα αντικείμενα είναι πραγματικές φωτογραφίες ή  αναπαραγωγές φωτογραφιών  από τον τύπο και άλλα μέσα.

Η Χοχ ασχολήθηκε στο έργο της  με τα κοινωνικά πρότυπα και ιδιαίτερα τη θέση της γυναίκας ως ισότιμο μέλος στην κοινωνία .

Η Höch είναι γνωστή για τα φωτομοντάζ της. Tα κολάζ αυτά δανείστηκαν εικόνες από τη λαϊκή κουλτούρα χρησιμοποιώντας την αποσυναρμολόγηση και την ανασύνθεση των εικόνων. Αν και ταιριάζουν με την αισθητική του ντανταϊσμού, άλλοι εκπρόσωποι δίσταζαν να δεχτούν το έργο της λόγω του εγγενούς σεξισμού στο κίνημα. Το έργο της Höch βρέθηκε στο στόχαστρο των Ναζί καθώς θεωρήθηκε εκφυλισμένο.

Ο ντανταϊσμός ως καλλιτεχνικό κίνημα δημιουργήθηκε το 1919 στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Το κίνημα απέρριψε τη μοναρχία, τον μιλιταρισμό και τον συντηρητισμό και διείσδυσε σε ένα «αντι-καλλιτεχνικό» συναίσθημα. Οι ντανταϊστές θεωρούν πως η τέχνη δεν πρέπει να έχει όρια ή περιορισμούς και ότι μπορεί να είναι φαντασιώδης και παιχνιδιάρικη.

Πηγή : http://m.news247.gr/eidiseis/politistika-nea/texnes/xana-xox-h-prwtoporos-toy-ntantaismou-sto-doodle-ths-google.4917255.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ